Gusht 05, 2020 19:12 Europe/Tirane
  • Cilat janë pasojat e shpërthimit të çuditshëm në Bejrut?

Shpërthimi i fuqishëm në Liban, të cilin media e krahason me bombardimin atomik amerikan të Hiroshimas dhe Nagasaki nga Japoni gjatë Luftës së Dytë Botërore, pavarësisht nga shkaku ka pasoja të rëndësishme për vendin e vogël dhe të rëndësishëm Libanin.

Deri tani nuk dihet se çfarë e shkaktoi shpërthimin në portin e Bejrutit natën e kaluar. Shpërthimi i natës së kaluar, qoftë nga pakujdesia apo sabotimi, natyror apo jo natyror, i brendshëm apo i jashtëm, do të ketë pasoja të rënda për Libanin që do të vazhdojnë edhe më vonë. Lëvizja e rezistencës libaneze Hezbullah ka bërë thirrje për unitet për të kapërcyer atë që e përshkroi si një "tragjedi kombëtare" pas një shpërthimi vdekjeprurës në Bejrut. Në një deklaratë të publikuar disa orë pas shpërthimit masiv në Portin e Bejrutit të Martën, Hezbullah ofroi "ngushëllimet më të thella për tragjedinë kombëtare që ndodhi në Liban në këto periudha të vështira", dhe kërkoi unitet kombëtar midis të gjithë libanezëve. "Kjo fatkeqësi e rëndë, së bashku me pasojat e saj të pashembullta dhe dëmet që ka shkaktuar në disa nivele, kërkon një qëndrim kombëtar nga i gjithë populli dhe forcat politike libaneze në një përpjekje për të kapërcyer këtë fatkeqësi," nënvizoi lëvizja libaneze e rezistencës. Shpërthimi ndodhi të martën në kryeqytetin e Libanit, duke lënë të paktën 100 njerëz të vdekur dhe afro 4,000 të tjerë të plagosur. Disa shpërthime më të vogla u dëgjuan përpara se të ndodhte shpërthimi më i madh. Qeveria libaneze e ka shpallur të mërkurën ditë zie kombëtare. Përveç vdekjes dhe plagosjes së një numri të madh fuqisë njerëzore, ky shpërthim do të ketë pasoja të mëdha psikologjike për qytetarët libanezë, sepse populli libanez pësoi dëme psikologjike si për shkak të humbjes së të dashurve dhe bashkatdhetarëve të tyre, ashtu edhe për shkak të shkatërrimit të një pjese të konsiderueshme të Bejrutit. Pasoja e dytë, që është më e rëndësishmja dhe e prekshme e këtij shpërthimi të tmerrshëm, i cili ishte disi ngjason me një armë të vogël bërthamore, është në fushën ekonomike. Problemi më i rëndësishëm aktual i Libanit, i cili madje krijoi sfida sigurie për qeverinë e Hassan Diab, është fusha ekonomike. Sipas disa mediave libaneze, rrymat pro-perëndimore në vend kanë tërhequr shuma të mëdha në më shumë se 20 miliardë dollarë brenda një periudhe të shkurtër kohore, gjë që ka bërë që vlera e monedhës kombëtare të Libanit të bjerë me 70%. Tani shpërthimi do të shtojë problemet ekonomike të Libanit dhe qeverisë Diab. "90% e konsumit të grurit në Liban importohet, shumica e tij përmes një terminali në zemër të shpërthimit," njoftoi gazeta Guardian. "Vetëm në muajt e fundit, çmimet e ushqimeve në Liban janë rritur me 80 përqind". "Mallrat që hyjnë në portin e Bejrutit përbënin më shumë se 70 përqind të vëllimit të mallrave të importuara nga Libani" raporton gazeta libaneze Al-Akhbar. Ahmead Dastmalçian, ambasadori i mëparshëm i Iranit në Liban, gjithashtu komentoi pasojat ekonomike të shpërthimit dhe tha: "Kjo mund të shkaktojë probleme serioze për popullin libanez për sa i përket jetesës, për të cilën qeveria libaneze duhet të mendojë." Për më tepër, rindërtimi i institucioneve, shtëpive, bizneseve, si dhe rindërtimi i portit të Bejrutit do të kërkojnë shpenzime të mëdha që nuk janë në kapacitetin e ekonomisë aktuale të Libanit. Pasoja e tretë e shpërthimit në Bejrut është në sferën politike. Qeveria libaneze nuk kishte asnjë një rol në shpërthim dhe madje neglizhenca e mundshme nuk ka asnjë lidhje me qeverinë, por shpërthimi rrit presionin politik mbi qeverinë e Hassan Diab. Qeveria Diab ka qenë nën presionin të fortë në gjashtë muajt e fundit të ekzistencës së saj, me opozitën vendase dhe të huaj që ka punuar shumë për ta rrëzuar atë. Si pasojë e këtij presioni, të hënën e kaluar ishte dorëheqja e synuar e Ministrit të Jashtëm libanez Nassif Hami. Duke përfituar nga dëmtimi psikologjik i njerëzve, tani, opozita do të rrisë luftën e saj psikologjike kundër qeverisë Diab.

Tags

Komente