Shtator 11, 2020 21:07 Europe/Tirane
  • Turqia hedh poshtë deklaratën e vendeve evropiane

Ministria e Punëve të Jashtme të Turqisë kritikoi shtetet e BE-së jugore për injorimin e realitetit në rajon dhe mbështetjen e pretendimeve maksimale dhe të paligjshme greke.

Një deklaratë e re nga shtetet jugore të BE-së që kërcënon me sanksione ndaj Turqisë është "e njëanshme" dhe injoron realitetin në rajon, tha sot zëdhënësi i Ministrisë së Punëve të Jashtme të Turqisë, Hami Aksoy, transmeton Anadolu Agency (AA). "Deklaratat mbi Mesdheun Lindor dhe çështjen e Qipros në deklaratën e përbashkët janë të njëanshme, të shkëputura nga e vërteta dhe nuk kanë një bazë ligjore, të ngjashme me vitin e kaluar", tha zëdhënësi Aksoy duke komentuar deklaratën nga samiti Med7 i mbajtur të enjten. Në takimin e mbajtur në ishullin francez të Korsikës, grupi joformal i shteteve mesdhetare të BE-së: Franca, Italia, Spanja, Malta, Greqia dhe administrata e Qiprios Greke, plus Portugalia, lëshuan një deklaratë që paralajmëronte Turqinë për "masa të reja kufizuese" nëse në mënyrë të njëanshme nuk miraton pretendimet maksimaliste të Athinës për territorin detar. "Ne ritheksojmë mbështetjen dhe solidaritetin tonë të plotë me Qipron (Greke) dhe Greqinë përballë shkeljeve të përsëritura të sovranitetit dhe të drejtave të tyre sovrane, si dhe veprimeve konfrontuese nga Turqia", thuhej në deklaratën e grupit Med7. "Ne pohojmë se në mungesë të progresit në përfshirjen e Turqisë në dialog dhe nëse ajo nuk përfundon aktivitetet e saj të njëanshme, BE është e gatshme të zhvillojë një listë të masave të tjera kufizuese që mund të diskutohen në Këshillin Evropian në 24-25 Shtator 2020", thuhet gjithashtu në deklaratë. Mes tensioneve mbi territorin mesdhetar dhe eksplorimin e energjisë, Turqia ka theksuar vazhdimisht gatishmërinë e saj për të hyrë në negociata pa parakushte, duke e krahasuar këtë me refuzimin e Greqisë në javët e fundit për të hyrë në dialog qoftë përmes NATO-s apo BE-së.

Tags

Komente