Shtator 17, 2020 09:26 Europe/Tirane
  • Evropa kërkoi tërheqjen e anijes turke nga deti qipriot

Bashkimi Evropian (BE) i ka bërë thirrje Yavuz, një tjetër anije zbuluese në pronësi të Turqisë, që të largohet nga deti qipriot për të lehtësuar tensionet në Mesdheun lindor.

Sipas AFP, Peter Stano, zëdhënës i shefit të politikës së jashtme të BE Joseph Borrell, tha:  Largimi i anijes Uruc nga rajoni është një hap i rëndësishëm në hapjen e rrugës për dialog kuptimplotë midis Greqisë dhe Turqisë. Bashkimi Evropian (BE) ka kërkuar që edhe anija zbuluese Yavuz të largohet nga Qipro. Zëdhënësi i shefit të politikës së jashtme të BE Joseph Borrell tha: Prania dhe vazhdimi i misionit të anijes Yavuz do të rrisë tensionet dhe paqëndrueshmërinë në Mesdheun Lindor; Kjo në një kohë kur ulja e menjëhershme e tensioneve ka të ngjarë të vazhdojë dhe negociatat të rifillojnë. Nga ana e tij, Presidenti i Këshillit të Evropës Charles Michel pas bisedimeve me presidentin e Qipros tha: Ne duhet të veprojmë me vendosmëri kur bëhet fjalë për mbrojtjen e të drejtave të të gjithë anëtarëve të BE, përfshirë Qipron.

Tags

Komente