Shtator 18, 2020 09:10 Europe/Tirane
  • 20 shtatori; A ka ndonjë tjetër disfatë për Amerikën?

Ministri i Jashtëm i Iranit në përgjigje të kërcënimeve boshe të administratës Trump për të rivendosur të gjitha sanksionet e KB kundër Iranit shkroi: Të Dielën më 20 Shtator, asgjë e re nuk do të ndodhë.  

Sipas IRNA, "Muhamed Xhavad Zarif" të enjten në mbrëmje në një mesazh në Twitter shkroi: Sekretari Amerikan i Shtetit Mike Pompeo përsëri gabon. Asgjë e re nuk do të ndodhë më 20 shtator. Mjaft, lexo Rezolutën 2231. Ministri i Jashtëm iranian më tej në lidhje me tërheqjen e Shteteve të Bashkuara nga marrëveshja bërthamore dhe përpjekjet për të zbatuar mekanizmin Moshe shkroi: Edhe Bolton, i cili e kishte bindur presidentin të urdhëronte që "t'i jepnit fund përfshirjes së SHBA në marrëveshjen bërthamore", e lexoi rezolutën. Shtetet e Bashkuara, megjithëse u tërhoqën zyrtarisht nga marrëveshja bërthamore dy vjet më parë pa marrë parasysh rezolutën 2231, në interpretimin e saj të ri ligjor pretendon se ato janë akoma palë e marrëveshjes dhe sipas kushteve të rezolutës dhe brenda kësaj kornize, kanë të drejtë të kërkojnë përdorimin e një mekanizmi të quajtur mekanizëm Moshe për të kthyer sanksionet e Këshillit të Sigurimit kundër Iranit. Pretendimi është pasuar me një përgjigje të qartë nga anëtarët e Këshillit të Sigurimit, veçanërisht Rusia dhe Kina. Trojka Evropiane (Franca, Gjermania dhe Britania) gjithashtu i dorëzoi një letër Presidentit të Këshillit të Sigurimit duke kundërshtuar pretendimin e SHBA. Pas disfatës së muajit të kaluar në Këshillin e Sigurimit për të miratuar rezoluta anti-Iran që synojnë vazhdimin e embargove të armëve, Shtetet e Bashkuara kanë punuar në mënyrë të njëanshme dhe kërcënuese për të rikthyer të gjitha sanksionet ndaj Iranit dhe shkatërruar në mënyrë efektive marrëveshjen bërthamore.  Shtetet e Bashkuara kanë interpretimin e tyre të Rezolutës 2231 të Këshillit të Sigurimit kur së pari, ai nuk është më anëtar i marrëveshjes në mënyrë që të ketë interpretimin e tij të dëshiruar dhe së dyti, kjo rezolutë nuk është e ndarë nga marrëveshja bërthamore. Në një situatë të tillë, të gjitha veprimet e SHBA në Këshillin e Sigurimit janë të paligjshme dhe të papranueshme. Mikhail Ulyanov, përfaqësuesi i Rusisë në Agjencinë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike (IAEA) me qendër në Vjenë, tha në një deklaratë se askush nuk do të pranonte përpjekjet qesharake të SH.B.A.-së për ta paraqitur veten si një pjesëmarrës të vetëshpallur në marrëveshjen bërthamore.  Me tërheqjen nga marrëveshja bërthamore në 2018, Shteteve të Bashkuara nuk është më një vend pjesëmarrës në marrëveshje për të pohuar të drejtat e tij dhe që të dëshirojë të përdorë mekanizmat e përcaktuar brenda marrëveshjes bërthamore dhe Rezolutës 2231 të Këshillit të Sigurimit të KB. Për shkak të kësaj pike të rëndësishme, shumica e anëtarëve të Këshillit të Sigurimit gushtin e kaluar kundërshtuan rezolutën anti-iraniane të SHBA dhe disfata historike e këtij vendi u regjistrua në Kombet e Bashkuara. Rezistenca ndaj njëanshmërisë amerikane është e nevojshme për të siguruar që funksionimin e mekanizmave dhe metodave ekzistuese globale që janë të vendosur për të ruajtur paqen dhe sigurinë në botë dhe se indiferenca ndaj veprimeve shkatërruese të SH.B.A. ka pasoja universale dhe nuk është unike për një ose më shumë vende. Zëvendës Ministri i Jashtëm i Iranit, Sejed Abbas Eragçi, beson se në mënyrë që të mbrohet marrëveshja bërthamore nga njëanshmëria e SHBA, të gjithë anëtarët e Këshillit të Sigurimit janë të vendosur të mos lejojnë Shtetet e Bashkuara të imponojnë vullnetin e tyre në mënyrë që marrëveshja bërthamore e miratuar nga bashkësia ndërkombëtare dhe Këshilli i Sigurimit, të eliminohet në mënyrë të njëanshme.

Tags

Komente