Shtator 19, 2020 09:39 Europe/Tirane
  • Trojka Evropiane: Çdo veprim për të rivendosur sanksionet kundër Iranit nuk ka efekt juridik

Britania, Gjermania dhe Franca kanë hedhur poshtë edhe një herë përpjekjet e SHBA për të rivendosur sanksionet e KB kundër Iranit.

Sipas Agjencisë së Lajmeve Fars, Britania, Gjermania dhe Franca në një letër Këshillit të Sigurimit të KB të Premten thanë se pezullimi i sanksioneve ndaj Iranit do të vazhdojë pas 20 shtatorit, duke shtuar se çdo vendim ose veprim për të rivendosur sanksionet kundër Iranit nuk kishte efekt juridik. Mbretëria e Bashkuar, Gjermania dhe Franca kanë deklaruar në letër se ata do t'i përmbahen marrëveshjes bërthamore të Iranit. Pas dështimit të Këshillit të Sigurimit të KB për të miratuar një projekt-rezolutë për të zgjatur embargon e armëve në Iran, me gjithë tërheqjen e saj të paligjshme nga marrëveshja bërthamore, Amerika synon aktivizimin e ashtuquajtur kthimi automatik i sanksioneve, mekanizëm që është vetëm për anëtarët në këtë marrëveshje të cilët  rezervojnë të drejtën ta përdorin atë për të rivendosur sanksionet e KB kundër Iranit. Në këtë aspekt; Më 20 gusht, Shtetet e Bashkuara lëshuan një deklaratë në Këshillin e Sigurimit duke pretenduar shkelje thelbësore të marrëveshjes bërthamore nga Irani dhe duke pretenduar kthimin automatik të sanksioneve ndërkombëtare kundër Iranit nga 20 shtatori 2020. Ky veprim është kundërshtuar me forcë nga anëtarët e Këshillit të Sigurimit.  Trojka Evropiane, Kina dhe Rusia gjithashtu lëshuan ​​kohët e fundit një deklaratë të përbashkët, duke iu referuar tërheqjes së njëanshme dhe pezullimit të pjesëmarrjes së SHBA në marrëveshjen bërthamore dhe theksuan se Uashingtoni sipas Rezolutës 2231 të Këshillit të Sigurimit nuk mund të fillojë procesin e kthimit të sanksioneve të KB kundër Iranit. Të martën, 8 maj 2018, Presidenti i SHBA Donald Trump u tërhoq në mënyrë të njëanshme nga marrëveshja ndërkombëtare dhe njoftoi kthimin e sanksioneve bërthamore të njëanshme, në shkelje të angazhimeve të Uashingtonit nën Këshillin e Sigurimit të KB. Masa e Trump është pasuar nga një dënim i gjerë vendas dhe ndërkombëtar.

Tags

Komente