Shtator 20, 2020 10:24 Europe/Tirane
  • Sekretari i Shtetit i SHBA pretendon kthimin e sanksioneve anti-Iran

Pavarësisht kundërshtimit nga anëtarët e tjerë të Këshillit të Sigurimit të KB, Sekretari Amerikan i Shtetit pretendoi se të gjitha sanksionet e KB kundër Republikës Islamike të Iranit, përfshirë embargon e armëve, ishin rivendosur.

Sipas Agjencisë së Lajmeve Fars, Sekretari i Shtetit i SHBA Mike Pompeo pretendoi: "Shtetet e Bashkuara po kërkojnë një zgjidhje të re diplomatike me gjithë rivendosjen e sanksioneve që synojnë ushtrimin e presionit ekonomik mbi Iranin."  Pretendimi i SH.B.A.-së mbi zbatimin e kthimit të të gjitha sanksioneve të KB kundër Iranit u prit me reagime nga zyrtarë të ndryshëm botërorë. Përfaqësuesi francez në Kombet e Bashkuara lëshoi ​​një deklaratë ku thotë: Sanksionet ndërkombëtare ndaj Iranit vazhdojnë të mbeten të hequra dhe Franca, Gjermania dhe Britania janë të angazhuara për zbatimin e plotë të marrëveshjes bërthamore me Iranin. Ambasadori rus në Kombet e Bashkuara gjithashtu kritikoi lëvizjen e SH.B.A.-së, duke thënë se ajo ishte duke fyer veten dhe duke kundërshtuar me këmbëngulje anëtarët e tjerë të Këshillit të Sigurimit të KB. Presidenti i SHBA Donald Trump ka premtuar të bindë Iranin të futet në tryezën e negociatave për të arritur një "marrëveshje më të mirë" duke u tërhequr nga marrëveshja bërthamore dhe duke ndjekur një politikë të "fushatës së presionit maksimal". Më shumë se dy vjet më vonë, qeveria amerikane nuk ka mund të arrijë këtë qëllim.

Tags

Komente