Shtator 20, 2020 10:24 Europe/Tirane
  • Cikli i pasigurisë dhe dhunës në Azinë Perëndimore; Produkt i politikave amerikane

Në deklaratën e tyre anti-iraniane, Shtetet e Bashkuara e kanë akuzuar edhe një herë Iranin për shkaktimin e trazirave në rajonin e Azisë Perëndimore.

Një deklaratë anti-iraniane nga Departamenti i Shtetit pretendon se Irani ka përdorur të ardhurat e marrëveshjes bërthamore për të ushqyer vdekjen dhe shkatërrimin nga Jemeni në Irak, Liban dhe Siri.  Pretendimi i SH.B.A.-së se Republika Islamike po bën kërdi në Azinë Perëndimore është një gënjeshtër dhe një shenjë e dështimit të strategjisë së presionit maksimal kundër Republikës Islamike; Është një pretendim që as aleatët tradicionalë të Amerikës në Evropë nuk e mbështetën. Situata sot në Azinë Perëndimore është kryesisht për shkak të strategjisë amerikane, e cila përfshin luftën, krijimi i ndasive dhe përçarjeve mes vendeve të rajonit, si dhe transformimin e rajonit në një treg amerikan armësh, armë që edhe Kongresi Amerikan ka pranuar se po përdoren kundër civilëve.  Asghar Zarei, një ekspert në çështjet e Azisë Perëndimore, theksoi se grupi terrorist takfirist ISIS gjatë dekadës së fundit ka qenë produkt i inteligjencës dhe shërbimeve të sigurisë amerikane dhe disa prej aleatëve të saj rajonalë dhe shtoi: Sot, qëllimi kryesor i Shteteve të Bashkuara dhe aleatëve të tyre në epokën pas ISIS është krijimi i përçarjeve ose i veprime që sulmojnë rezistencën në rajon dhe zvogëlojnë fuqinë dhe ndikimin e rezistencës dhe revolucionit Islamik në zhvillimet në rajon. Padyshim, situata aktuale në Irak është rezultat i luftës dhe ndërhyrjes së SHBA. Shtetet e Bashkuara pushtuan Irakun në vitin 2003 me pretekstin e armëve të shkatërrimit në masë, por që nga viti 2003, Iraku praktikisht është pushtuar nga Shtetet e Bashkuara. Formimi i një shteti të brishtë në Irak është rezultat i ndërhyrjes së SHBA. Shkaku kryesor i luftës së Arabisë Saudite kundër Jemenit është administrata aktuale e Donald Trump, e cila ka  mbështetur Riadin plotësisht në 4 vitet e fundit dhe ka shkaktuar katastrofën më të madhe humanitare në Jemen në dekadat e fundit. Libani nuk po përballet me një luftë civile, por një rivalitet midis grupeve politike për pushtet. Gara në 2018 rezultoi me fitoren e Koalicionit të Rezistencës në zgjedhjet parlamentare të majit 2018, por Shtetet e Bashkuara dhe mbështetësit e saj brenda dhe jashtë Libanit në Tetor 2019 u përpoqën të kompensojnë humbjen në votime me demonstrata në rrugë dhe presion të organizuar kundër koalicionin të rezistencës. Siria është bërë arenë e protestave popullore në 2011, por protestat u kthyen në një luftë kundër terrorizmit. Grupet terroriste të mbështetura nga Shtetet e Bashkuara dhe Arabia Saudite dhe boshti sionist u përpoqën të hapnin rrugën për rënien e qeverisë legjitime të Sirisë duke pushtuar disa zona të Sirisë dhe duke filluar luftë plot gjakderdhje. Mbështetja e rezistencës së udhëhequr nga Republika Islamike e Iranit, si dhe mbështetja e Rusisë, parandaluan që lufta terroriste në Siri të çonte në rënien e regjimit sirian. Fakti është se ajo që po bëjnë Republika Islamike e Iranit dhe aleatët e saj në rajon dhe veçanërisht në katër vendet e Jemenit, Irakut, Libanit dhe Sirisë është thjesht mbrojtje e vetes nga agresioni i përsëritur dhe i vazhdueshëm i Shteteve të Bashkuara dhe aleatëve të tyre kundër këtyre vendeve. Nëse agresioni dhe lufta luftarake e Shteteve të Bashkuara dhe aleatëve të saj përfundon dhe parimi i së drejtës për vetëvendosje konsiderohet me të vërtetë për popujt e këtij rajoni, veçanërisht për këto katër vende, Republika Islamike e Iranit gjithashtu do ta mbështesë atë.

Tags

Komente