Shtator 20, 2020 21:40 Europe/Tirane
  • Reagimi i Joseph Borrell ndaj pretendimit të SHBA në lidhje me kthimin e sanksioneve të KB kundër Iranit

Duke reaguar ndaj pretendimeve të SHBA në lidhje me kthimin e sanksioneve të KB kundër Iranit, shefi i politikës së jashtme të BE theksoi se angazhimet në lidhje me heqjen e sanksioneve ndaj Teheranit nën Këshillin e Sigurimit të KB do të vazhdojnë.

Shefi i politikës së jashtme të BE Joseph Borrell në një deklaratë të Dielën tha se Shtetet e Bashkuara për shkak se nuk janë më një "vend pjesëmarrës" në marrëveshjen bërthamore për shkak të tërheqjes së tyre të njëanshme nga marrëveshja dhe mos-pjesëmarrjes së tyre në ndonjë prej aktiviteteve në lidhje me marrëveshjen bërthamore, ata nuk mund të fillojnë procesin e rivendosjes së sanksioneve të KB nën Rezolutën 2231 të Këshillit të Sigurimit. Borrell në deklaratë shtoi se: Ai do të bëjë çdo përpjekje për të siguruar që janë marrë të gjitha masat e mundshme për të siguruar që të gjitha palët të ruajnë dhe zbatojnë marrëveshjen bërthamore. Partnerët evropianë të Uashingtonit e kanë kundërshtuar hapur kërkesën e administratës Trump. Trojka Evropiane e përbërë nga Gjermania, Franca dhe Britania, njëkohësisht  anëtarë të grupit P4 + 1, kanë deklaruar shprehimisht në një letër drejtuar Këshillit të Sigurimit se pezullimi i sanksioneve ndërkombëtare kundër Iranit të rënë dakord në marrëveshjen bërthamore do të vazhdojë edhe pas datës 20 Shtator. Të tre vendet theksuan se çdo vendim ose veprim për të rivendosur sanksionet e KB kundër Iranit "nuk do të ketë efekt juridik".

Tags

Komente