Shtator 21, 2020 09:32 Europe/Tirane
  • Gjermania: Shtetet e Bashkuara nuk kanë të drejtë ligjore për të rivendosur sanksionet ndaj Iranit

Ministria e Jashtme gjermane tha se përdorimi i mekanizmit për rifillimin e sanksioneve të KB kundër Iranit nga SH.B.A. nuk ka asnjë efekt juridik.

Sipas Klubit të Gazetarëve të Rinj, Ministria e Jashtme gjermane deklaroi në një deklaratë se Shtetet e Bashkuara nuk kanë të drejtë ligjore për të rivendosur sanksionet ndaj Iranit, duke shtuar se Berlini mbetet i vendosur për ruajtjen e marrëveshjes bërthamore. Përfaqësuesit e përhershëm të Kinës dhe Rusisë në Kombet e Bashkuara gjithashtu i shkruan një letër Këshillit të Sigurimit të Dielën duke e përshkruar përpjekjen e SHBA për të rivendosur sanksionet e KB kundër Iranit si të paligjshme.  Zhang Jun dhe Vasily Nebenzya, Përfaqësuesit e Përhershëm të Kinës dhe Rusisë në Kombet e Bashkuara, deklaruan në letër se përpjekja e SHBA për të rivendosur sanksionet e KB kundër Iranit ishte e paligjshme dhe se pezullimi i sanksioneve ndaj Iranit do të vazhdonte. Me gjithë kundërshtimin e shumicës së anëtarëve të Këshillit të Sigurimit të KB, Sekretari i Shtetit i SHBA Mike Pompeo të Shtunën pretendoi se të gjitha sanksionet e KB kundër Iranit, përfshirë embargon e armëve, ishin rivendosur. Ky pretendim nga Shtetet e Bashkuara ka hasur në kundërshtim të gjerë. Trojka Evropiane, Kina dhe Rusia kohët e fundit lëshuan një deklaratë të përbashkët duke iu referuar tërheqjes së njëanshme dhe pezullimit të pjesëmarrjes së SHBA në marrëveshjen bërthamore, duke theksuar se Uashingtoni nuk mund të fillonte procesin e aktivizimit të sanksioneve të KB kundër Iranit sipas Rezolutës 2231 të Këshillit të Sigurimit. Të martën, 8 maj 2018, Presidenti i SHBA Donald Trump tërhoqi në mënyrë të njëanshme vendin e tij nga marrëveshja ndërkombëtare dhe njoftoi kthimin e sanksioneve bërthamore, në shkelje të angazhimeve të Uashingtonit nën marrëveshjen bërthamore. Masa e Trump ka hasur në një dënim të gjerë vendas dhe ndërkombëtar.

Tags

Komente