Shtator 23, 2020 09:49 Europe/Tirane
  • Shprehja e natyrës së vërtetë të Amerikës; fokusi i fjalës së Presidentit në Asamblenë e Përgjithshme të KB

Takimi i Asamblesë së Përgjithshme të KB, i cili këtë vit mbahet në rrethana të veçanta me video konferencë për shkak të shpërthimit global të sëmundjes Covid-19;

Është një mundësi për të shprehur shqetësimet globale. Presidenti i Republikës Islamike të Iranit, Hassan Ruhani, të martën në mbrëmje, në një video konferencë të transmetuar në Sesionin e 75-të Vjetor të Asamblesë së Përgjithshme të KB, përshkroi pikëpamjet dhe pozicionet e Iranit mbi çështjet botërore dhe adresoi fakte në lidhje me natyrën e Amerikës dhe pasojat e njëanshmërisë së saj. Fjalimi i presidentit dje theksoi dy çështje të rëndësishme: Çështja e parë është theksimi i faktit se populli iranian kurrë nuk do t’i nënshtrohet imponimit amerikan dhe kjo është provuar në praktikë. Kombi iranian, me një histori prej disa mijëra vjetësh, nuk do të lejojë kurrë një qeveri tirane ta trajtojë atë siç dëshiron.  Presidenti i Republikës Islamike të Iranit theksoi se "Shtetet e Bashkuara nuk mund të na imponojnë as negociata dhe as luftë"; sot është koha që bota t'i thotë jo imponimit dhe gangsterizmit. Çështja e dytë është shprehja e dualiteteve dhe kontradiktave që i kanë bërë Shtetet e Bashkuara një krijesë të rrezikshme dhe kërcënuese të sigurisë globale. Një pjesë e kësaj dualiteti është në fushën e të drejtave të njeriut. Në Perëndim ka shumë dualitete në fushën e të drejtave të njeriut. Ajo që ne shohim në shoqërinë amerikane sot është një shembull i qartë i kësaj. Populli amerikan është lodhur nga racizmi, korrupsioni, padrejtësia dhe paaftësia e udhëheqësve të tyre dhe sot bota po dëgjon protestën e tyre. Në lidhje me çështjen e njohurive bërthamore, e cila është rezultat i viteve të përpjekjeve të shkencëtarëve iranianë për të përdorur njohuritë bërthamore në mënyrë paqësore, ne jemi dëshmitarë të sanksioneve amerikane dhe kundërshtimeve të padrejta të Amerikës. Këto veprime jo vetëm që nuk kanë asnjë arsye ligjore dhe logjikë, por synojnë përhapjen e paligjshmërisë, e cila rezulton në anashkalimin e KB dhe injorimin e rezolutave të Këshillit të Sigurimit. Shtetet e Bashkuara si përdoruesi i vetëm i armëve bërthamore është pengesa më e madhe në rrugën e një bote pa armë bërthamore. Shtëpia e Bardhë, megjithatë, ka ndihmuar aleatët e saj, të tillë si regjimi sionist, në blerjen dhe zhvillimin e një arsenali bërthamor dhe ka bërë një sy qorr ndaj veprimtarive bërthamore të pazakonta të Izraelit dhe Arabisë Saudite. Teoricieni i famshëm amerikan Noam Chomsky tregon disa nga këto dy dualitete në politikën e Uashingtonit dhe thotë: "Paqëndrueshmëria është një koncept interesant në liratën politike. Kur Irani lufton ISIS në rajon, ajo përcaktohet si paqëndrueshmëri, por kur Shtetet e Bashkuara pushtojnë Irakun dhe vret qindra mijëra njerëz, shkatërron vendin dhe fillon grindjen sektare që ndan Irakun dhe prish të gjithë rajonin, përhap terrorizmin në të gjithë botën, atëherë kjo shihet si pjesë e misionit të SHBA për qëndrueshmëri. Ky fakt duhet të merret parasysh". Në një situatë të tillë, ballafaqimi me politikat e njëanshme të SHBA është padyshim një nevojë globale dhe bashkësia ndërkombëtare duhet të gjejë një mënyrë për t'iu kundërvënë këtyre politikave për t'i parandaluar ato që të bëhen praktikë në marrëdhëniet ndërkombëtare.

Tags

Komente