Shtator 30, 2020 09:41 Europe/Tirane
  • Populli amerikan humbësi i debatit të parë të zgjedhjeve të vitit 2020

90 minuta polemike, debate, fyerje, agresion, zemërim dhe mungesë planifikimi; Ishte rezultati i konfrontimit të parë midis kandidatëve të partive Republikane dhe Demokratike në formën e një debati televiziv për zgjedhjet presidenciale të SHBA 2020.

Në këtë debat, i cili për nga mungesa e edukatës dhe mirësjelljes përshkruhet si i pashembullt në historinë amerikane, Presidenti aktual Donald Trump dhe ish Nënpresidenti Joe Biden përdorën sulme të mprehta verbale kundër njëri-tjetrit, duke akuzuar palët për gënjeshtra, imoralitet, racizëm dhe me akuzua për varësi tek të huajt. Debati, i cili supozohej të përqendrohej në prezantimin e historisë së punës së kandidatëve dhe zgjidhjen e problemeve të tilla si sëmundja e korona virusit, papunësia, siguria, energjia dhe mjedisi, përfundimisht u kthye në një luftë politike të paparë para miliona shikuesve.  Të dy kandidatët kërcenin dhe ndërprisnin fjalët e njëri-tjetrit dhe madje nuk lejuan Chris Wallace, moderatorin me përvojë të debatit, të drejtojë debatin me qetësi. Trump në mënyrë të përsëritur akuzoi djalin e Biden për pranimin e ryshfetit nga rusët dhe në këmbim të tij, Biden e quajti Trump një kukull ruse. Biden e thirri në mënyrë të përsëritur Trump për të heshtur me fjalë fyese dhe në këmbim, Trump e quajti Biden të prapambetur mendor. Përplasjet e shtynë CNN të shkruante "Debati i Parë ishte Kaosi Absolut", ndërsa Atlantiku ka publikuar një artikull me  titull "Nata e neveritshme për Demokracinë". Gazetari kryesor i ABC-së George Stephanopoulos gjithashtu shkroi në Twitter: "Ky debat ishte mbeturina në një kosh plehrash të një treni që dilte nga shinat". Sigurisht, mosmarrëveshja Trump-Biden është, në fakt, një imazh pasqyrë i përkeqësimit të klimës politike në Shtetet e Bashkuara, një vend i copëtuar nga dallimet politike dhe i përvëluar nga tërbimi. Debati tregoi se politikanët amerikanë nuk e tolerojnë aspak njeri-tjetrin dhe për të fituar dhe mbajtur pushtetin, ata bëjnë të gjitha llojet e akuzave dhe fyerjeve, madje edhe ndaj familjeve të njëri-tjetrit. Debati midis dy kandidatëve gjithashtu tregoi se nuk ka bashkëpunimin më të vogël midis dy partive kryesore amerikane dhe se të dy palët nuk janë të gatshme të heqin dorë aspak. Për këtë arsye, në vitet e fundit, çështje të vogla politike dhe shoqërore janë bërë kriza të thella administrimi në Shtetet e Bashkuara. Për shembull, ndërtimi i një muri kufitar prej 5 miliardë dollarësh për një vend me një buxhet prej 3 trilionë dollarësh rezultoi me një mbyllje federale për tre javë; Ose një bisedë telefonike me një udhëheqës të huaj e sjell presidentin amerikan në tryezën e marrjes në pyetje dhe gjykim. Kryetari i Dhomës së Përfaqësuesve në seancën më të rëndësishme qeverisëse të Shteteve të Bashkuara të vitit, pas fjalës së Presidentit, grisi fjalimin e tij para të gjithëve dhe Presidenti nuk foli me Kryetarin për gati një vit. Më e rëndësishmja, megjithatë, pyetja e fundit e Chris Wallace në debatin e parë zgjedhor 2020 ishte në lidhje me pranimin e rezultateve të zgjedhjeve nga kandidatët. Bërja e kësaj pyetje tregon se Shtetet e Bashkuara janë në prag të kryengritjeve socio-politike dhe se vazhdimi i kësaj situate mund të rrezikojë atë që quhet "demokracia amerikane". Për këtë arsye, pavarësisht nëse partitë Republikane dhe Demokratike paraqesin njëra-tjetrën si humbëse në debatin e parë, humbësit kryesorë në këto mosmarrëveshje të papara është populli amerikan, i cili po lufton me varfërinë, papunësinë, sëmundjet dhe dhunën e shfrenuar. Ata çdo ditë po dëshmojnë konfrontime gjithnjë e më të ashpra midis sundimtarëve të tyre.  

Tags

Komente