Tetor 17, 2020 09:17 Europe/Tirane
  • Pikëpamjet e Trump dhe Biden mbi Iranin: Pretendimi i fitores kundrejt pohimit të izolimit të SHBA

Kur zgjedhjet presidenciale të SH.B.A.-së po afrohen në 3 nëntor 2020, i emëruari nga Republikanët Donald Trump dhe i emëruari nga Partia Demokratike Joe Bbiden po manovrojnë në fushatat e tyre, duke përdorur tema të ndryshme përfshirë Iranin dhe marrëveshjen bërthamore, por nga dy këndvështrime krejtësisht të ndryshme.

Presidenti i diskutueshëm i SHBA Donald Trump vlerësoi edhe një herë sanksionet kundër Iranit në një tubim në Karolinën e Veriut, duke pretenduar: "Thirrja e parë që do të marrim pas fitores time do të jetë nga Irani. A mund të biem dakord? "Ky vend po shkon në ferr me sanksione dhe gjithçka që kemi bërë." "Nëse atmosfera është e mirë, ju do të merrni marrëveshjen më të jashtëzakonshme të mundshme (me Iranin)," i tha ai Bidenit me një ton satirik. Në një intervistë me IBS, Joe Biden kritikoi qartë qëndrimin e Trump ndaj Iranit dhe pasojat e tij, duke thënë "Shtetet e Bashkuara janë më të izoluara se kurrë dhe se Irani po i afrohet një bombe bërthamore". Aleatët e Amerikës nuk i besojnë këtij vendi dhe Presidenti i Shteteve të Bashkuara është bërë objekt talljeje në forumet botërore. Ekzagjerimi i Trump për suksesin e politikës së tij ndaj Iranit, i njohur si "fushata e presionit maksimal", vjen në një kohë kur Irani, pavarësisht presionit të fortë nga sanksionet më të ashpra të SHBA në histori, nuk ka lejuar përmbushjen e asnjë prej kërkesave të paligjshme të administratës Trump.  Në maj 2018, Pompeo bëri thirrje për ndalim të plotë të programit bërthamor të Iranit, ndalim të programit të tij raketor dhe përfundimin e veprimeve rajonale të Iranit, pranimi i të cilave do të thoshte dorëzimi i plotë i Iranit në Shtetet e Bashkuara. Teherani u ka rezistuar këtyre presioneve dhe tani administrata Trump po përballet me izolimin maksimal në botë. Trump kishte premtuar të detyronte Iranin të futej në tryezën e negociatave për të arritur një "marrëveshje më të mirë", tha ai, duke u tërhequr nga marrëveshja bërthamore dhe duke filluar një "fushatë presioni maksimal". Më shumë se dy vjet pas këtij premtimi, qeveria amerikane nuk ka arritur këtë qëllim, prandaj Trump është kritikuar nga grupe të ndryshme, veçanërisht në prag të zgjedhjeve presidenciale. Theksimi i rivalit demokrat të Trump, Biden mbi dështimin e politikës së tij ndaj Iranit dhe izolimin në rritje të Shteteve të Bashkuara tregon gjithashtu se pretendimet anti-iraniane të Trump nuk blihen as brenda Shteteve të Bashkuara dhe politikanët amerikanë e pranojnë plotësisht dështimin dhe izolimin në rritje të Shteteve të Bashkuara. Sipas Kirk Dorsey, profesor i shkencave politike në Universitetin e New Hampshire: Trump ende dëshiron të krijojë një pamje të masa shtrënguese të tij ndaj Iranit. Nëse Biden fiton zgjedhjet, ai me siguri do t'i kthejë Shtetet e Bashkuara në marrëveshjen bërthamore ose diçka afër tij. Trump tani pretendon se thirrja e parë pas fitores së tij të pretenduar në zgjedhjet presidenciale të SHBA do të jetë nga Irani. Sidoqoftë, ai duhet të pyetet në përputhje me cilat prova dhe dokumente bën ai një pretendim të tillë? Pozicioni i Teheranit bazohet në rezistencën maksimale ndaj presionit çnjerëzor dhe të paligjshëm të SHBA. Ajetollah Khamenei, Lideri Suprem i Revolucionit Islamik, më 12 tetor tha: "Ne do të vazhdojmë të rezistojmë dhe të qëndrojmë, në mënyrë që, me mëshirën e Zotit, të mund ta kthejmë presionin maksimal të Shteteve të Bashkuara në skandalizimin maksimal dhe keqardhjen më të madhe për Amerikën ". Sigurisht, është e rëndësishme të theksohet se nga këndvështrimi i Teheranit, nuk ka asnjë ndryshim midis republikanëve dhe demokratëve për sa i përket armiqësisë që ata kanë me Iranin, dhe ndryshimi i tyre i vetëm është në taktikat dhe metodat e trajtimit të Iranit. Kjo sepse sanksionet e njëanshme kundër Iranit nën pretekstin e programit paqësor bërthamor të Teheranit janë zbatuar si në kohën e ish-Presidentit Barack Obama dhe në kohën e presidentit aktual të SHBA Donald Trump.

Tags

Komente