Tetor 20, 2020 09:08 Europe/Tirane
  • Dëbimi i myslimanëve nga Franca me pretekstin e luftimit të ekstremizmit

Trendi i anti-islamizmit dhe tallja me besimet myslimane në Francë është intensifikuar vitet e fundit, ndërsa presioni mbi myslimanët me pretekstin e luftës kundër terrorizmit dhe ekstremizmit është rritur ndjeshëm.  Në lëvizjen e saj të fundit, qeveria franceze synon të deportojë 231 shtetas të huaj nën akuzat e "veprimtarive ekstremiste".

Pas vrasjes së një mësuesi historie në Francë nga një shtetas çeçen, qeveria franceze synon t'i dëbojë ata me pretekstin e "aktiviteteve ekstremiste". Duke qenë se Franca ka popullsinë më të madhe myslimane në Evropë, ajo ka qenë natyrshëm vendi i sulmeve më të shumta anti-islamike dhe të propagandës në kontekstin e islamofobisë dhe përpjekjeve për të shkatërruar imazhin rrezatuese të Profetit të Shenjtë (paqja e Zotit qoftë mbi të), gjë që natyrshëm ka nxitur reagime mes myslimanëve në këtë vend. Një shembull i fundit i kësaj ishte vrasja e një mësuesi francez të quajtur Samuel Paty, i cili u tregoi studentëve të tij karikaturat e Profetit Muhamed (savs) që ishin ribotuar së fundmi në revistën satirike Charlie Hebdo. Presidenti francez e përshkroi incidentin si "një sulm terrorist nga islamikët" dhe pretendoi se mësuesi 47-vjeçar ishte vrarë për "mësimdhënie të lirisë së shprehjes" studentëve të tij. Presidenti francez duke fyer fetë dhe vendet e shenjta është presidenti i një nga vendeve të pakta perëndimore që kriminalizon mohimin e Holokaustit të pretenduar. Macron dhe qeveria franceze, në vend që të ndërmarrin hapa për të zvogëluar sulmet propagandistike ndaj Islamit dhe myslimanëve, praktikisht po ndjekin qasjen aktuale. Ata vetë nxisin dhe inkurajojnë më shumë anti-islamikët dhe provokon reagime. Ky është një nga incidentet e fundit në periferi të Parisit. Ndërsa Franca, së bashku me disa vende evropiane si Britania, e udhëhequr nga Shtetet e Bashkuara, luajtën një rol të rëndësishëm në përhapjen e terrorizmit dhe ekstremizmit në Azinë Perëndimore dhe krijimin e grupeve terroriste takfiriste si ISIS. Një nga krimet e grupeve terroriste ishte lufta kundër qeverisë siriane për përmbysjen e saj dhe së fundmi shembja e boshtit të rezistencës, në të cilën Siria luan një rol kryesor. Sidoqoftë, të njëjtat grupe terroriste, veçanërisht ISIS, kanë kthyer vitet e fundit sulmet e tyre ndaj mbështetësve të tyre perëndimorë, përfshirë disa sulme terroriste në Francë. Në vend që të pranojë përgjegjësinë për këtë, Parisi thjesht ka pastruar veten. Adresimi i çështjes nënkupton dëbimin e qytetarëve të dyshuar për veprimtari ekstremiste në mënyrë që të parandalohet përhapja e akteve ekstremiste në territorin e tyre. Ndërsa kjo është një farë që ajo e ka mbjellë dhe tani ai duhet të korrë frytet e veprave të saj.

Tags

Komente