Tetor 21, 2020 10:06 Europe/Tirane
  • Guterres: marrëveshja bërthamore është jetik për sigurinë e Gjirit Persik

Në një konferencë virtuale, Sekretari i Përgjithshëm i KB theksoi nevojën për të ruajtur marrëveshjen bërthamore, duke e quajtur marrëveshjen ndërkombëtare jetike për sigurinë e Gjirit Persik.

Sipas Agjencisë së Lajmeve Fars, "Antonio Guterres" dje (e martë) gjatë një konference virtuale të Këshillit të Sigurimit të KB, e cila u mbajt me iniciativë të Rusisë mbi situatën në Gjirin Persik, vuri në dukje sfidat dhe problemet me të cilat përballet marrëveshja bërthamore iraniane dhe theksoi se ruajtja e marrëveshjes bërthamore është e rëndësishme. Presidenti i SHBA Donald Trump u tërhoq në mënyrë të njëanshme nga marrëveshja bërthamore në 8 maj 2018, përkundër kundërshtimit nga komuniteti ndërkombëtar dhe angazhimit të plotë të Iranit ndaj detyrimeve të tij nën marrëveshjen bërthamore dhe që atëherë ka ndjekur një politikë të presionit maksimal mbi Republikën Islamike.  Një lëvizje me shpresën se Irani do të detyrohet të pranojë një marrëveshje të mbështetur nga SH.B.A., por jo vetëm që përpjekjet e SHBA dështuan, por Irani filloi të zvogëlojë detyrimet e tij sipas marrëveshjes ndërkombëtare një vit pasi Bashkimi Evropian dështoi në zbatimin e detyrimeve të tij kundrejt Teheranit.  Gjithashtu, masat e SHBA për të zgjatur embargon e armëve në Iran nuk patën sukses dhe sanksionet përfunduan në 18 Tetor, sipas Rezolutës 2231 të Këshillit të Sigurimit të KB.

Tags