Tetor 23, 2020 20:22 Europe/Tirane
  • Konflikti Turqi-Greqi në Mesdheun lindor ka shkaktuar polemikë midis Bashkimit Evropian dhe NATO-s

Sekretari i Përgjithshëm i Organizatës së Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO) fajësoi tensionet Turqi-Greqi mbi burimet e naftës dhe gazit në Mesdheun lindor për mosmarrëveshjen midis organizatës dhe Bashkimit Evropian.

"Turqia dhe Greqia janë të dy anëtarë të rëndësishëm," tha Jens Stoltenberg në një konferencë shtypi në periferi të një takimi të ministrave të mbrojtjes të NATO-s. NATO ka ngritur një mekanizëm të de-përshkallëzimit për të parandaluar përplasjet ajrore dhe detare midis dy vendeve dhe javët e fundit, tensionet në Mesdheun lindor rreth veprimeve të Turqisë në lidhje me shpimet dhe aktivitetet e kërkimit të energjisë në rajon, në kohën kur Greqia së bashku me Francën dhe disa vende evropiane, kanë pretenduar se veprimet e Turqisë janë të paligjshme dhe " tensionuese". Ata kanë paralajmëruar Ankaranë për pasojat, por Turqia ka thënë se ajo po siguron vetëm të drejtat e saj në Mesdhe. Turqia dhe Greqia kanë dallime serioze mbi burimet e naftës dhe gazit në Mesdheun lindor.

Tags

Komente