Tetor 24, 2020 09:48 Europe/Tirane
  • Kritikë ndaj vendimit të SH.B.A.-së për t'i quajtur tre organizatat e të drejtave të njeriut antisemitike

Në katër vitet e fundit, Presidenti i SHBA Donald Trump ka ndërmarrë shumë hapa për të mbështetur Izraelin dhe për t'u hakmarrë ndaj organizatave ndërkombëtare që kanë marrë një qëndrim kundër regjimit sionist dhe në mbështetje të palestinezëve. Uashingtoni tani synon t'i quajë institucionet e të drejtave të njeriut si antisemitike kundër regjimit sionist.

Administrata Trump ka në plan të deklarojë një numër të organizatave të të drejtave të njeriut, duke përfshirë Amnesty International, Human Rights Watch dhe Oxfam, si "antisemitikë". Sipas dy zyrtarëve amerikanë, një deklaratë e Departamentit të Shtetit mbi natyrën "antisemitike" të këtyre organizatave do të dalë në fund të kësaj jave. Sekretari i Shtetit Mike Pompeo ka mbështetur idenë duke i quajtur institucionet "antisemitike". Kjo i ka kënaqur sionistët dhe ata e kanë quajtur atë në përputhje me politikat izraelite. Këto tre organizata të të drejtave të njeriut dyshohet se kanë mbështetur lëvizjen BDS. Kjo lëvizje pro-palestineze punon me qëllim të bojkotimit, izolimit dhe bojkotin nga investimet dhe bashkëpunimet me Izraelin. Administrata Trump duket se po ndjek dy qëllime. Në radhë të parë, Donald Trump, i cili po konsideron afrimin e zgjedhjeve presidenciale të SHBA dhe të qëndrojë pas kandidatit rival, synon të rrisë mbështetjen e votuesve në çdo mënyrë të mundshme dhe në këtë drejtim, ndërsa tërheq mendimin e favorshëm të lobit sionist në Shtetet e Bashkuara po kërkojnë votat e hebrenjve të vendit, të cilët, sipas sondazheve të opinionit, janë më mbështetës të Joe Biden, rivalit të tij Demokrat. Sigurisht, gjatë mandatit të tij, Trump ka ndërmarrë shumë veprime në interes të regjimit sionist, përfshirë largimin nga Këshilli i KB për të Drejtat e Njeriut dhe largimin nga UNESCO me pretekstin e "pozicioneve të njëanshme anti-Izrael" të këtyre dy organeve të lidhura me KB.  Sipas Nicki Haley, ish-ambasadore e SH.B.A.-së në Kombet e Bashkuara ka thënë: Kritikat e përsëritura të Këshillit të të Drejtave të Njeriut të KB për abuzimet e të drejtave të njeriut të regjimit sionist ndaj palestinezëve kanë qenë një bazë tjetër për një vendim të tillë. Nga ana tjetër, lëvizja e administratës Trump tregon se Shtetet e Bashkuara nuk kanë toleruar as organizatat perëndimore të të drejtave të njeriut që veprojnë brenda standardeve perëndimore për të drejtat e njeriut dhe synojnë t'i vendosin ato të parët në listën e grupeve antisemitike. Në fakt, Uashingtoni ka një pikëpamje pozitive për organizatat ndërkombëtare të të drejtave të njeriut vetëm nëse ato veprojnë në interes të Shteteve të Bashkuara dhe aleatëve të saj, të tillë si regjimi sionist dhe kur këto institucione, përfshirë Amnesty International, Human Rights Watch dhe Oxfam, kritikojnë praktikat çnjerëzore dhe anti-palestineze të Tel Avivit, nga vrasja e tyre e deri në pushtimin e tokave të tyre dhe dëbimin e tyre nga tokat stërgjyshore, vulosen menjëherë nga Shtetet e Bashkuara dhe u vendosen të gjitha llojet e kufizimeve. Sidoqoftë, vendimi i SHBA u prit me një reagim të fortë nga këto organizata të të drejtave të njeriut, të cilët kritikuan masën dhe hodhën poshtë akuzat e Uashingtonit se ato ishin antisemitike, duke theksuar se kritikimi i veprimeve kriminale të regjimit sionist nuk do të thotë të jesh antisemit. "Kritika ndaj politikave të një qeverie nuk do të thotë të sulmosh një grup specifik," tha Eric Goldstein, një vëzhgues i të drejtave të njeriut me bazë në Nju Jork. Ai i referohet kritikave të institucionit ndaj politikave izraelite, të cilat nuk i konsideron si sulm ndaj hebrenjve. Veprimi i Uashingtonit është në përputhje me veprimet e Tel Avivit kundër këtyre organizatave të të drejtave të njeriut, të cilat në vitet e fundit kanë kërcënuar t'i ndalojnë ato ose të dëbojnë disa nga zyrtarët e tyre nga Palestina e pushtuar.


 

Tags

Komente