Tetor 28, 2020 08:41 Europe/Tirane
  • Grossi: Irani ka bashkëpunim të mirë me IAEA

Në një intervistë me Associated Press të martën, drejtori i përgjithshëm i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike theksoi se bashkëpunimi midis Iranit dhe IAEA është në një nivel të mirë.

Në këtë intervistë, Rafael Grossi, duke iu referuar "bashkëpunimit të mirë" midis Iranit dhe inspektorëve të IAEA në çështjen e inspektimit të dy vendeve të përcaktuara në Iran, tha se bashkëpunimi midis Iranit dhe IAEA është në një nivel të mirë dhe inspektorët e IAEA vizitojnë rregullisht vendet bërthamore të Iranit.  Irani dhe Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike (IAEA) gushtin e kaluar në fund të vizitës së Drejtorit të Përgjithshëm të IAEA-s në Teheran ranë dakord për të zhvilluar bisedime me zyrtarët iranianë për të forcuar më tej bashkëpunimin e tyre dhe për të ndërtuar besimin e ndërsjellë për të lehtësuar zbatimin e plotë të Marrëveshjes së Masave Mbrojtëse Gjithëpërfshirëse dhe Protokollin Shtesë, i cili është zbatuar vullnetarisht dhe përkohësisht nga Irani që nga 16 janari 2016.  Në këtë drejtim, Irani vullnetarisht lejoi qasjen në dy vendet e identifikuara nga Agjencia dhe lehtësoi aktivitetet e verifikimit të Agjencisë për të zgjidhur këto çështje.  Ndërsa përshëndetën vendimin e Iranit, anëtarët e marrëveshjes bërthamore e konsideruan atë një hap pozitiv drejt ruajtjes dhe vazhdimit të kësaj marrëveshjeje. Të martën, 8 maj 2018, Presidenti i SHBA Donald Trump tërhoqi në mënyrë të njëanshme vendin e tij nga marrëveshja ndërkombëtare dhe njoftoi kthimin e sanksioneve bërthamore, në shkelje të angazhimeve të Uashingtonit nën Këshillin e Sigurimit të KB. Masa e Trump ka ngjallur një dënim të gjerë vendas dhe ndërkombëtar.

Tags

Komente