Tetor 30, 2020 07:14 Europe/Tirane
  • Zbulohet animi i Drejtorit të Inteligjencës Kombëtare të SHBA në favor të fushatës Trump

Drejtori i Inteligjencës Kombëtare të SHBA John Ratcliffe ka bërë akuza në lidhje me përfshirjen e Iranit në zgjedhjet e SHBA në 2020, të cilat tani thuhet se synojnë ngritjen e pozitës së fushatës së Donald Trump.

Sipas Politico, "John Ratcliffe" ka bërë një pretendim jashtë agjencive të inteligjencës në lidhje me ndërhyrjen e Iranit në zgjedhjet e SHBA. Duke iu referuar postave elektronike të pretenduara të dërguara nga Irani, Ratcliffe tha në një konferencë shtypi javën e kaluar se qëllimi kryesor i postave elektronike ishte "të frikësojnë votuesit, të nxisin trazira sociale dhe të godasin Presidentin Trump". Në fakt, fokusi i konferencës për shtyp ishin email-et kërcënuese të dërguara gjoja për votuesit demokratë duke i paralajmëruar ata të votojnë për Trump. Mirëpo kontradikta qëndron në atë se të votosh për Trump qenka në dëm të presidentit aktual të SHBA dhe sesi komuniteti i inteligjencës amerikane ka qenë në gjendje të vijë në këtë përfundim përfundimtar brenda 24 orëve nga dërgimi i këtyre postave elektronike. Pretendimi i Ratcliffe rreth Iranit befasoi krerët e agjencive të tjera të inteligjencës amerikane që morën pjesë në konferencën për shtyp. Në veçanti, Ratcliffe iu referua synimit të Iranit për të "goditur Trump" në kohën kur në vërejtjet e tij të mëparshme në lidhje me ndërhyrjen e huaj në zgjedhjet në SHBA, të cilat u analizuan dhe u nënshkruan nga Christopher Ferry, Drejtori i BI dhe Christopher Curbs, Drejtori i Agjencisë së Sigurisë Kibernetike dhe Infrastrukturës, nuk u vi re një pretendim i tillë. Kjo rezulton se Ratcliffe, si drejtori i një institucioni federal, jo vetëm që ndërhyri në fushatën elektorale amerikane në favor të një kandidati, presidentit aktual të SHBA Donald Trump, por u shpreh pa koordinim edhe për çështjen e ngritur prej tij, pra ndërhyrjen e Iranit në zgjedhjet e SHBA, pa vënë në dijeni dy zyrtarë të tjerë të lartë të sigurisë dhe inteligjencës që morën pjesë në konferencën për shtyp. Zbulimi i kësaj çështje nga këta drejtues të lartë është në fakt një protestë kundër Ratcliffe që tejkalon detyrat e tij ligjore dhe në fakt bën propagandë të hapur për favor të Trump. Ratcliffe pretendon se Irani ka ndërmarrë veprime kibernetike për të goditur Trump, ndërsa Teherani në median dhe propagandën e tij kibernetike është përqendruar në situatën e shoqërisë amerikane dhe çështje të tilla si racizmi, brutaliteti policor, varfëria dhe ndarjet klasore dhe diskriminimi. Duke marrë parasysh zhgënjimin e popullit amerikan me padrejtësinë në këtë vend dhe protestat e përhapura kundër situatës aktuale anormale, si dhe veprimet e njëanshme të administratës Trump, siç janë tërheqja nga marrëveshjet ndërkombëtare dhe ndikimi i tyre negativ në ekonominë globale dhe sigurinë, drejtori i inteligjencës kombëtare amerikane këto çështje i konsideron si faktorë që janë kundër fushatës zgjedhore të Trump. Kjo është ndërsa vetë Uashingtoni në të dhënat e tij ka një histori shumë të gjatë të ndërhyrjes në punët e vendeve të tjera, përfshirë Iranin duke ndërhyrë drejtpërdrejt dhe indirekt në zgjedhje dhe veprime të ndryshme, veçanërisht përgatitjen dhe kryerjen e puçeve dhe grushteve të shtetit.

Tags

Komente