Nëntor 28, 2020 09:26 Europe/Tirane
  • Amerikanët reagojnë ndaj vrasjes së dëshmorit Fakhrizadeh

Në reagim ndaj vrasjes së dëshmorit Mohsen Fakhrizadeh, figurat politike, shkencore dhe kërkimore amerikane e quajtën atë një komplot për të parandaluar diplomacinë me Iranin.

Mohsen Fakhrizadeh, kreu i Organizatës së Kërkimit dhe Inovacionit të Ministrisë së Mbrojtjes dhe Mbështetjes së Forcave të Armatosura iraniane, u martirizua në një sulm terrorist të Premten në mbrëmje në Teheran. Sipas IRNA, pas lajmit për vrasjen e shefit të Qendrës së Kërkimit dhe Inovacion të Ministrisë së Mbrojtjes dhe Mbështetjes së Forcave të Armatosura të Iranit, senatori demokrat Chris Murphy në Twitter shkroi: Nëse qëllimi kryesor i këtij atentati është ta bëjë më të vështirë rikthimin e marrëveshjes bërthamore të Iranit; Kjo nuk i bën më të sigurt Shtetet e Bashkuara, Izraelin dhe botën. Ish-drejtori i CIA-s John Brennan e quajti gjithashtu vrasjen një veprim kriminal dhe paralajmëroi se kjo mund të çojë në hakmarrje vdekjeprurëse dhe një raund të ri konfliktesh në rajon. Mark Fitzpatrick, drejtor i Institutit Ndërkombëtar për Studime Strategjike dhe një ish zyrtar i Departamentit të Shtetit, të Premten shkroi se arsyeja e vrasjes së Fakhrizadeh nuk ishte pengimi i aftësive ushtarake të Iranit por diplomacia. Trita Parsi, një aktivist iraniano-amerikan dhe nënkryetar ekzekutiv i Institutit Quincy, gjithashtu shkroi: "Qëllimi i vërtetë i vrasjes së Fakhrizadeh ishte Joe Biden dhe qëllimi i tij për të rivendosur diplomacinë me Iranin."

Tags