Dhjetor 02, 2020 19:25 Europe/Tirane
  • Zbatimi i armëpushimit dhe ambiciet e Turqisë në rajonin e Nagorni-Karabakut

Presidenti i Republikës së Azerbajxhanit tha se armëpushimi në rajonin e Nagorni-Karabakut u zbatua plotësisht, por në të njëjtën kohë, disa palë po përpiqeshin të dobësonin këtë marrëveshje trepalëshe.

Sipas agjencisë ruse të lajmeve Sputnik, Presidenti i Azerbajxhanit Ilham Aliyev gjithashtu theksoi se çdo ndërhyrje në situatën aktuale në Nagorni-Karabak do të pritej me një përgjigje të ashpër nga qeveria e Bakusë. Muajin e kaluar, Moska, Jerevani dhe Baku nënshkruan një marrëveshje trepalëshe armëpushimi për t'i dhënë fund dhunës në Nagorni-Karabak pas luftimeve midis Azerbajxhanit dhe Armenisë në rajonin e diskutueshëm. Presidenti i Azerbajxhanit gjithashtu tha se Baku kishte rimarrë kontrollin e Korridorit Lachin pa shkrepur as edhe një plumb. “Me sa di unë, ky korridor është nën kontrollin e paqeruajtësve rusë. Për disa vjet ky rajon ishte nën kontrollin e ushtrisë armene dhe mund të them se versioni fillestar i deklaratës së përbashkët midis Rusisë, Armenisë dhe Republikës së Azerbajxhanit, nënshkruar në 10 nëntor të këtij viti, përfshin vendimin që Korridori Lachin duhet të mbetet nën kontrollin e forcave armene. Por unë e kundërshtova atë, dhe në fund, ky korridor u vu nën kontrollin e paqeruajtësve rusë dhe mendoj se kjo është një arritje e madhe, "shtoi Aliyev. Përkundër disa reagimeve negative ndaj krijimit të një baze të përbashkët ushtarake ruso-turke në rajonin e Nagorni-Karabakut, Ministria Turke e Mbrojtjes lëshoi ​​një deklaratë që njoftonte nënshkrimin e një marrëveshje me Moskën për krijimin e qendrës së përbashkët për të kontrolluar armëpushimin në rajon. Ministria Turke e Mbrojtjes njoftoi për nënshkrimin e marrëveshjes me Rusinë, ndërsa qeveria ruse kishte deklaruar në mënyrë të përsëritur se vetëm paqeruajtësit rusë do të vendoseshin në rajonin e Nagorni-Karabakut. Për më tepër, në përputhje me marrëveshjen e 9 nëntorit midis Republikës së Azerbajxhanit dhe Armenisë, të ndërmjetësuar nga Rusia, nuk u dha asnjë leje në lidhje me praninë ushtarake turke në rajonin e Nagorni-Karabakut. Duke pasur parasysh këto fakte, duket se zyrtarë të lartë turq, të cilët gjatë marrëveshjes së fundit kanë marrë një koncesion të madh nga Republika e Azerbajxhanit, po komentojnë pak me ekzagjerim. Vendosja e trupave turke në rajonin e Nagorni-Karabak është një nga këto çështje. Duhet të theksohet se prania e një numri të vogël të trupave turke me qëllim neutralizimin e minave në territoret e rikuperuara nga Republika e Azerbajxhanit dhe trajnimi i forcave azerbajxhanase në këtë drejtim, është shumë i ndryshëm nga një marrëveshje me Rusinë për një prani ushtarake në rajonin e Nagorni-Karabakut. Por zyrtarët e Ankarasë, të cilët kanë përjetuar disfata në pjesë të tjera të botës, janë shumë të lumtur me këtë prani dhe, ndërsa e ekzagjerojnë, përpiqen t'i bëjnë këto çështje shumë më të mëdha sesa janë në opinionin publik turk. Sidomos pasi qeveria e Erdoganit ka nevojë për votën publike të popullit turk përsëri në vitin 2023 dhe zmadhimi i këtyre çështjeve do të ndihmojë partinë turke në pushtet të mposhtë partisë e tjera rivale.

 

Tags