Janar 21, 2021 08:42 Europe/Tirane
  • Biden merr kërcënimin paraprak nga sionistët për marrëveshjen bërthamore

 Sionistëve nuk u pëlqeu pëshpërima e SHBA-së për tu kthyer në marrëveshjen bërthamore pasi Joe Biden erdhi në pushtet si mysafiri i 46-të i Shtëpisë së Bardhë dhe filluan të kërcënojnë.

Joe Biden ndërsa kalon orët e para në Shtëpinë e Bardhë; Sionistët përdorën parullën e tij propagandistike për t'u kthyer në marrëveshjen bërthamore si një justifikim dhe kërcënuan presidentin e 46-të të Shteteve të Bashkuara. Sionistët, të cilët bënë çfarë të donin gjatë ditëve të errëta të Trump në Lindjen e Mesme, këtë herë, sipas shumë vëzhguesve, kanë vendosur një shpërblim të ri në axhendën e administratës së re të Uashingtonit në mënyrë që të ruajë rolin e tyre vendimmarrës në punët e brendshme të SHBA. Sipas Times of Israel, televizioni izraelit Channel 12 citoi një zyrtar të lartë izraelit të thoshte se nëse Shtetet e Bashkuara ktheheshin në marrëveshjen bërthamore të Iranit nën Presidentin e ri Joe Biden, kjo do të çonte në një krizë në marrëdhëniet midis dy palëve. "Nëse Biden shkon përpara me planin e Obamës, ne nuk kemi asgjë për të biseduar me të." Ai theksoi se kthimi i tij në marrëveshjen bërthamore të Iranit është një nga qëllimet e tij. Presidenti amerikan gjithashtu ka pohuar se ai synon të hyjë në negociata me Teheranin për të arritur një marrëveshje më të gjatë dhe më të fortë, e cila do të përfshijë programin raketor të Iranit dhe ndikimin në rajon. Në të njëjtën kohë, zyrtarët iranianë theksuan se ata nuk ishin të gatshëm të arrijnë ndonjë marrëveshje mbi programin e tyre raketor dhe politikën e jashtme. Irani gjithashtu nuk do të veprojë brenda kornizës së marrëveshjes bërthamore deri në kthimin e plotë të Shteteve të Bashkuara në këtë marrëveshje. Në të njëjtën kohë, media në gjuhën hebraike njoftuan se pasi Biden u betua dhe mori Shtëpinë e Bardhë, Kryeministri izraelit Benjamin Netanyahu planifikoi të mbajë një seri takimesh konsultative mbi Iranin me zyrtarë të lartë nga ministria e luftës, ministria e jashtme, ushtria dhe këshilli i sigurimit, agjenci spiune të brendshme dhe Mossadin. Kanali 12 gjithashtu raportoi se tema kryesore e diskutimit në këto takime ishte parandalimi i progresit të programit bërthamor të Iranit. Në një intervistë me New York Times kohët e fundit, Biden përshkroi pozicionin e tij për muajt e parë të administratës së tij të mundshme, duke thënë se ai ishte ende i vendosur për çështjen e kthimit në marrëveshjen bërthamore si një "pikë fillestare për bisedimet e ardhshme" dhe me kusht që Irani t'i përmbahet kufizimeve.

Tags