Shkurt 05, 2021 18:19 Europe/Tirane
  • Vrasja e Loghman Salim përkon me suksesin ushtarak të Hezbullahut në Liban

Aktivisti dhe shkrimtari politik libanez Loghman Salim u vra të enjten në qytetin shiit jugor të Libanit Nabatieh.

Libani po kalon një nga periudhat e tij më të hidhura politike dhe shoqërore në 16 muajt e fundit.  Demonstratat e tetorit 2019 çuan në dorëheqjen e Saad al-Hariri si kryeministër në më pak se 13 ditë dhe fillimin e një periudhe progresi.  Hassan Diab ka qenë në pushtet në Liban për vetëm 7 muaj dhe që nga gushti i vitit 2020, Libani ka parë edhe një herë qeverinë të stagnojë. Saad al-Hariri, i cili u emërua përsëri në tetor 2020, nuk arriti të formonte një kabinet të ri katër muaj më vonë. Kështu, Libani ka qenë dëshmitar i paqëndrueshmërisë politike në 16 muajt e fundit.  Për më tepër, Libani ka parë paqëndrueshmëri sociale në 16 muajt e fundit. Protestat anti-qeveritare të tetorit, shpërthimi i 4 gushtit në portin e Bejrutit dhe protestat e fundit në Tripoli janë manifestime të paqëndrueshmërisë shoqërore në Liban.  Vrasja e Loghman Salim është një shembull tjetër i pasigurisë në Liban. Pika kryesore në lidhje me këtë vrasje është se ajo ndodhi në kushtet aktuale mbizotëruese në Liban, domethënë paqëndrueshmëria e vazhdueshme politike dhe shoqërore.  Një çështje tjetër është se vrasja e këtij aktivisti politik libanez ndodhi në një situatë ku disa qytete libaneze, veçanërisht Tripoli, dëshmuan demonstrata të gjera anti-qeveritare dhe përplasje midis protestuesve dhe qytetarëve gjatë javës së kaluar. Vrasja në thelb ndodh në një situatë kur rendi politik dhe i sigurisë i vendit është dobësuar dhe kjo është realiteti aktual për Libanin.  Një pikë tjetër është se vrasja e Loghman Salim ndodhi pas sukseseve ushtarake të Hezbullahut kundër regjimit sionist. Hezbullahu së fundmi rrëzoi një dron në pronësi të sionistëve dhe një dron të tipit Hermes.  Ekziston një mundësi të një lidhjeje midis vrasjes së një aktivisti politik libanez dhe suksesit ushtarak të Hezbullahut.  Pretendimet e medias nga kundërshtarët e Hezbullahut se Hezbollah ishte i përfshirë në vrasjen e Loghman Saleem gjithashtu përforcojnë mundësinë që vrasja e verbër të ishte planifikuar dhe kryer nga kundërshtarët e Hezbullahut. Pika e rëndësishme është që sa herë që Hezbullah arrin suksesin strategjik, rrymat mediatike në rendin e ditës vendosin presionin psikologjik ndaj Hezbullahut. Pretendimi se gjoja Hezbullahu është përfshir në vrasjen e Loghman Salim është një vazhdim i luftës psikologjike që shpërtheu pas shpërthimit të 4 gushtit në portin e Bejrutit kundër kësaj rryme politike me ndikim në Liban.  Hezbullah thuhet se ishte i përfshirë në vrasjen e Loghman Salim thjesht sepse Salim ishte një kritik i Hezbullahut në qytetin shiit jugor të Libanit Nabatieh.  Në përgjigje të këtyre akuzave, Hezbullahu Libanez, në një deklaratë që dënon vrasjen e Loghman Salim, i bëri thirrje gjyqësorit në Liban dhe shërbimeve të sigurisë që menjëherë të identifikojnë dhe ndëshkojnë autorët e atentatit.  Hezbullahu në Liban gjithashtu bëri thirrje për luftë kundër vrasjeve të verbra dhe përpjekje për shfrytëzimin politik dhe mediatik të këtyre vrasjeve që janë kundër sigurisë dhe stabilitetit të Libanit.  Më në fund, vrasja e aktivistëve politikë dhe vazhdimi i paqëndrueshmërisë politike dhe shoqërore në Liban, është një çështje që do të çojë në rritje të divergjencës dhe ndarjeve politike në këtë vend dhe do të komplikojë situatën aktuale dhe kjo përputhet më së shumti me interesat e regjimit sionist.

Tags