Shkurt 16, 2021 08:42 Europe/Tirane
  • Çështja bërthamore e Iranit dhe shpërfillja e Biden për Netanyahu

Çështja e shpërfilljes së Netanyahut nga Biden për gjatë tre javëve që Biden ka marrë zyrtarisht detyrën ka qenë e atillë saqë disa e kanë quajtur atë një "poshtërim të qëllimshëm" të Netanyahut nga Biden.

Gjatë kësaj kohe Biden as ka qenë i gatshëm të kontaktojë me Netanyahu dhe as nuk ka vlerësuar politikat e tij dhe të ashtuquajturat arritje në normalizimin e marrëdhënieve me disa shtete arabe. Në një kuptim të përgjithshëm, Biden duket se këmbëngul për të ndryshuar ose zbutur çdo gjë që është bërë në politikat e Trump gjatë katër viteve të fundit, ose rindërtimin dhe ofrimin e një mase të re të ndjekur prej tij dhe nga Demokratët. Në këtë mes nuk bëjnë përjashtim as të ashtuquajturat arritjet e Netanyahut. Biden gjithashtu duket se preferon të shmangë një kryeministër i cili është jopopullor dhe i akuzuar për ryshfet dhe përvetësim, për shkak të lidhjeve të forta të Netanyahut me Trump, Kouchner dhe Pompeo. Biden gjithashtu e shmang me forcë këtë çështje, ndryshe nga Trump, i cili u përpoq të dërgonte buqeta speciale për Netanyahun në prag të çdo zgjedhjeje.  Ajo që është interesante për pikëpamjen e Biden është se edhe në raste të tilla si ulja e avionëve amerikanë në Izrael, ai i ka kapur veshin Netanyahun dhe ky i fundit u detyrua të rishikonte politikat e tij. Qeveria amerikane ka kërcënuar regjimin sionist që nëse Tel Aviv nuk heq dorë nga vendimi i tij për të ndaluar linjat ajrore të huaja të ulen në aeroportet e tij, Amerika nuk do të lejojë që avionët e Izraelit që të ulen në aeroportet e SHBA.  Qeveria izraelite pas një karantine të përgjithshme, kishte ndaluar kompanitë e huaja, përfshirë Shtetet e Bashkuara, që të ndalojnë largimin e izraelitëve të mbetur nga e gjithë bota. Disa besojnë se politika e Biden nuk është e palidhur me programin bërthamor të Iranit dhe se Biden po përpiqet të fitojë zemrën e Iranit dhe të zbusë vendimin e politikëbërësve iranianë për të zbatuar ligjin mbi veprimin strategjik për heqjen e sanksioneve. Duhet të theksohet se Irani është fuqimisht i përkushtuar në zbatimin e këtij ligji dhe do t'i thotë lamtumirë Protokollit Shtesë në pak ditë dhe natyrisht ka prezantuar nevojën për çdo veprim të ri në çështjen bërthamore për të hequr të gjitha sanksionet në praktikë, në mënyrë që ato të verifikohen. Sidoqoftë, sjellja e kohëve të fundit e Biden duhet të shihet thjesht si një taktikë e përkohshme, jo një strategji afatgjatë dhe e  gjerë dhe se ajo ka vetëm një afat të përkohshëm përdorimi.

Tags