Mars 05, 2021 07:25 Europe/Tirane
  • Pretendimet e trojkës evropiane; Ne vazhdojmë t'i përmbahemi marrëveshjes bërthamore

Britania, Franca dhe Gjermania lëshuan deklarata për Bordin e Guvernatorëve të Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike (IAEA) pas tërheqjes nga rezoluta anti-Iraniane.

Sipas Agjencisë së Lajmeve Fars, Britania, Franca dhe Gjermania në një deklaratë të Enjten, duke iu referuar mirëkuptimit të fundit midis Iranit dhe Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike, njoftuan se bazuar në këtë, ata vendosën të ndalonin lëshimin e një rezolute kundër Iranit. Trojka Evropiane shtoi se ata ishin plotësisht të përkushtuar ndaj marrëveshjes bërthamore, duke shtuar se marrëveshja, nëse zbatohej, do të ishte në interesin e sigurisë të të gjitha palëve. Britania, Franca dhe Gjermania, të cilat kanë bërë që Irani të reagojë duke mos përmbushur detyrimet e tyre nën marrëveshjen bërthamore, kanë shprehur shqetësimin për atë që kanë quajtur shkelje të marrëveshjes bërthamore nga Irani. Tre shtete anëtare evropiane të Bordit të IAEA, duke iu referuar prodhimit të Iranit të uraniumit të pasuruar me 20 përqind, kanë pretenduar se masa "nuk ka justifikim civil" dhe kanë bërë thirrje për ndalimin e saj. Të martën, më 8 maj 2018, qeveria e SHBA u tërhoq nga Plani Gjithëpërfshirës i Veprimit i Përbashkët (CJAP) dhe vendosi sanksione shtesë mbi Iranin, përveç vendosjes së sanksioneve të pezulluara sipas marrëveshjes. Irani, dy vjet pasi Shtetet e Bashkuara u tërhoqën në mënyrë të njëanshme nga marrëveshja bërthamore dhe vonesës së palëve Evropiane në përmbushjen e detyrimeve të tyre sipas marrëveshjes, ka ndërmarrë hapa për të zvogëluar detyrimet e tij dhe ka deklaruar se masat janë kompensuese dhe se do të kthehen në rast se sanksionet hiqen dhe palët e tjera të marrëveshjes përmbushin detyrimet e tyre.

Tags