Mars 05, 2021 19:56 Europe/Tirane

"Qeveria amerikane tani duket si një dinosaur - një kafshë e madhe, e rëndë me trup të madh dhe pak tru, gjithnjë e më e mbrojtur, por e largët nga njerëzit e zakonshëm dhe që nuk i përgjigjet sfidave të vërteta me të cilat përballet kombi," thuhet në një artikull në revistën amerikane Foreign Policy.

Në një artikull të titulluar "Luftërat e Përjetshme të Amerikës janë kthyer në shtëpi", Stephen M. Walt shkroi se "nuk është rastësi që pas viteve të luftimeve jashtë vendit, Shtetet e Bashkuara janë në kthetrat e paranojës , humbjes së besimit dhe përçarje gjithnjë e më të hidhura ”. "Fortesa Amerikë" ​​është një term nënçmues që zakonisht i referohet formave ekstreme të izolimit. Javën e kaluar, megjithatë, prezantuesi i CNN Fareed Zakaria i dha idesë një kthesë të re, po aq shqetësuese. Në një kronikë të Washington Post, Zakaria përshkroi se si shqetësimet e tepërta të sigurisë i bëjnë Shtetet e Bashkuara në dukje më "perandorake" sesa perandoritë e vjetra koloniale, me ambasada, ndërtesa publike dhe madje edhe Kapitolin e SHBA të rrethuar nga barrikada ose fortifikime. Në vend që të paraqesë një imazh mikpritës për botën e jashtme dhe për popullin amerikan, një imazh që shpreh besim, forcë dhe hapje, imazhi  publik amerikan duket i pasigurt, i prekshëm, i frikësuar dhe i largët. Sipas fjalëve të tij, "qeveria amerikane tani duket si një dinosaur - një kafshë e madhe, e rëndë me trup të madh dhe pak tru, gjithnjë e më e mbrojtur, por larg nga njerëzit e zakonshëm dhe që nuk i përgjigjet sfidave të vërteta me të cilat përballet kombi". Sipas artikullit, pyetja e madhe është: pse po ndodh kjo? A është vetëm për shkak se bota është bërë më e rrezikshme, apo ka një lidhje midis mënyrës se si Shtetet e Bashkuara veprojnë jashtë dhe kërcënimeve të ndryshme për lirinë në vend? "Kështu mendoj. Është disi spekulative, por ka disa mënyra të dukshme në të cilat sjellja e fundit amerikane jashtë ka çuar në pasiguri më të madhe, paranojë, humbje të besimit dhe ndarje në Shtetet e Bashkuara, aq sa zyrtarët tani duhet të ngrenë barrikada në Uashington dhe gjithashtu në shumë qytete të tjera ”, shkroi Stephen M. Walt. "Arsyeja nr. 1 është problemi i famshëm i "goditjeve të kryqëzuara ". Gjatë "epokës unipolare", zyrtarët amerikanë besuan se një politikë e jashtme e kryqëzatave do të ishte e mirë për Shtetet e Bashkuara dhe e mirë për pjesën tjetër të botës. Në vend të kësaj, ne kemi parë një përkeqësim të vazhdueshëm të demokracisë dhe një erozion të sigurisë brenda dhe jashtë vendit. Cilado qofshin qëllimet amerikane, veprimet amerikane herë pas here kanë shkaktuar vuajtje të mëdha në vendet e tjera - përmes sanksioneve, veprimeve të fshehta, mbështetjes për diktatorët mashtrues dhe një aftësie të jashtëzakonshme për të bërë një sy qorr ndaj sjelljes brutale të aleatëve të ngushtë - për të mos përmendur aktivitetet e largëta ushtarake të vetë Amerikës. Duke marrë parasysh vendet që Shtetet e Bashkuara kanë pushtuar, bombat që kanë hedhur dhe goditjet me dronë që kanë kryer, a është ndonjë çudi që disa njerëz në vendet e tjera u urojnë të keqen amerikanëve? " "Gjithçka sugjeron që kundërshtimi ndaj politikës së SHBA ka qenë një nxitës kryesor i ekstremizmit anti-SHBA", përfundon artikulli.

 

Tags