Mars 07, 2021 08:46 Europe/Tirane
  • Amerika kërcënimi më i madh për Kinën

Pas tensioneve verbale midis zyrtarëve kinezë dhe amerikanë, këtë herë "Presidenti kinez Xi Jinping" në një deklaratë i quajti Shtetet e Bashkuara kërcënimin më të madh për sigurinë e vendit të tij.

"Shtetet e Bashkuara janë kërcënimi më i madh për sigurinë dhe zhvillimin e vendit tonë dhe burimi i kaosit sot në botën është Amerika," tha ai. Deklaratat e Presidentit kinez Xi Jinping vijnë ndërsa politikat e Uashingtonit ndaj Pekinit janë intensifikuar që kur Joe Biden mori detyrën. Me fjalë të tjera, përkundër disa spekulimeve se Uashingtoni mund të ndryshojë qasjen e tij ndaj Pekinit me ardhjen në pushtet të Joe Biden, deklaratat e fundit nga një numër zyrtarësh të administratës së Biden për Kinën tregojnë se Biden ndoqi të njëjtat politika shtypëse të administratës së mëparshme të "Donald Trump". Më parë në shkurt, Sekretari i Shtetit Blinken tha se Kina ishte sfida e parë me të cilën përballen Shtetet e Bashkuara. Adam Philip Davidson, komandanti i forcave amerikane në rajonin Indiano-Paqësor, gjithashtu kohët e fundit bëri thirrje për rritjen e masave parandaluese të SHBA ndaj Kinës. Ajo që është e sigurt është se tensionet midis Shteteve të Bashkuara dhe Kinës mbulojnë një gamë të gjerë çështjesh, duke përfshirë çështjet ekonomike, tregtare, gjeopolitike dhe strategjike dhe janë intensifikuar me ndërhyrjet e përsëritura të Uashingtonit në çështje të tilla si Hong Kongu, Tajvani dhe mosmarrëveshjet territoriale në detet e Kinës Jugore dhe Lindore. Kjo është arsyeja pse në një atmosferë të tillë, Presidenti i Republikës Popullore të Kinës i ka konsideruar Shtetet e Bashkuara si burim i kaosit në botë sot dhe e ka përshkruar këtë vend si kërcënimin më të madh për sigurinë dhe zhvillimin e vendit të tij. Sidoqoftë, tensionet midis Kinës dhe Shteteve të Bashkuara vazhdojnë ndërsa Kina mban rritjen e saj ekonomike si qendra më e madhe e prodhimit në botë për të 11-in vit me radhë. Sipas Ministrisë së Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit të Kinës, ekonomia përbën rreth 30 përqind të prodhimit botëror. Me fjalë të tjera, pavarësisht nga sfidat serioze dhe komplekse të paraqitura nga pandemia e Koronës, Kina ka arritur të kthejë rritjen e saj ekonomike në ritmet para-epidemike dhe të përjetojë rritje pozitive si e vetmja ekonomi e madhe në botë. "Ekonomia e Kinës është ende në rritje të fortë dhe duke u mbështetur në performancën e saj të jashtëzakonshme, pozicioni i Kinës si një motor i rëndësishëm i rritjes ekonomike globale është forcuar edhe më tej," vlerëson Eswar Prasad, një profesor i biznesit në Universitetin Cornell. Vlerësimet e reja tregojnë se vendi aziatik po tejkalon Shtetet e Bashkuara si ekonomia më e madhe në botë më shpejt sesa pritej.

 

Tags