Mars 09, 2021 08:21 Europe/Tirane
  • Nusja e Mbretëreshës së Anglisë ekspozoi racizmin e familjes mbretërore

Përkundër pretendimeve nga vendet perëndimore se individët janë të barabartë dhe respektojnë të drejtat e njeriut; Në praktikë, në këto vende ekzistojnë politika diskriminuese në kategori të ndryshme, përfshirë ato shoqërore dhe kulturore.

Në një intervistë me prezantuesen amerikane Oprah Winfrey, Megan Markle, nusja e familjes mbretërore britanike, e përshkroi familjen mbretërore britanike si raciste. Megan dhe Princi Harry, të cilët u larguan nga familja mbretërore janarin e kaluar dhe u transferuan në Shtetet e Bashkuara, zbuluan në një intervistë marrëdhëniet dhe politikat e familjes mbretërore britanike. Megan Markle në intervistë tha se në një kohë kur ishte shtatzënë me djalin e saj Archie, anëtarët e familjes mbretërore ishin të shqetësuar për ngjyrën e lëkurës së djalit të saj dhe donin ta privonin atë nga trashëgimia mbretërore dhe madje nuk ishin të gatshëm të vepronin për t'i garantuar asaj siguri. Në këtë intervistë, Markle zbuloi se: Presionet ndaj saj në familjen mbretërore ishin rritur aq shumë sa që ajo një herë kishte vendosur të vriste veten; E lindur nga një nënë zezake dhe një baba i bardhë, Megan Markle vendosi të linte familjen mbretërore britanike rreth një vit më parë dhe udhëtoi në Shtetet e Bashkuara me burrin e saj. Markle dhe burri i saj Harry u martuan në vitin 2018 dhe tani jetojnë në Kaliforni. "Princi Harry" gjithashtu në intervistë tha se ai ishte ndarë nga familja mbretërore britanike për shkak të neglizhencës së familjes ndaj gruas së tij. "Familja ime praktikisht ndërpriti kontaktet financiare me mua dhe që nga ajo kontaktet telefonike janë ndërprerë dhe unë nuk do të isha në gjendje të mbaja veten nëse nuk do të ishte trashëgimia që më la nëna ime, Princesha Diana", tha Princi Harry. Pallati Buckingham nuk i është përgjigjur ende intervistës, në të cilën Megan Markle akuzoi familjen mbretërore për gënjeshtra dhe indiferencë. Edhe pse kjo është hera e parë që nusja e familjes britanike flet zyrtarisht për diskriminimin racor në familjen mbretërore, çështja e diskriminimit racor në Britani, dhe veçanërisht në familjen mbretërore, nuk është diçka e re. Familja mbretërore Britanike gjithmonë ka pasur rregullat dhe qasjet e veta, duke pasur shumicën dërrmuese të pasurisë dhe pushtetit në këtë vend. Ndër të tjera, princat duhet t'u binden rregullave të rrepta të martesës dhe të jetojnë me rregulla të rrepta. Vërejtjet dhe zbulimet e Megan Markle janë një konfirmim i bindjeve raciste të institucionalizuara në familjen mbretërore Britanike. Megjithëse media britanike po përpiqet të mbulojë realitetin e pallatit mbretëror dhe shoqërisë britanike, duket se Megan mbështet tek të gjitha provat dhe pretendimet për të vërtetuar ekzistencën e diskriminimit racor në monarkinë britanike.

 


 

Tags