Prill 14, 2021 08:11 Europe/Tirane
  • 27 senatorë demokratë mbështesin kthimin e SHBA në marrëveshjen bërthamore

Njëzet e shtatë senatorë demokratë kanë mbështetur përpjekjet e Presidentit të SHBA Joe Biden për t'u kthyer në marrëveshjen bërthamore dhe për të lehtësuar sanksionet ndaj Iranit.

Senatorët përfshijnë senatorin e Virxhinias Tim Kane, një anëtar i Komiteteve të Senatit për Marrëdhëniet e Jashtme dhe Shërbimet e Armatosura dhe Chris Murphy, një senator dhe kryetar i komitetit të Senatit për Lindjen e Afërt, Azinë Jugore dhe Azinë Qendrore. Ata të martën në mbrëmje i shkruajten një letër presidentit Biden duke mbështetur përpjekjet e tij.  Në letrën e tyre, senatorët amerikanë kritikuan tërheqjen e ish-presidentit amerikan Donald Trump nga marrëveshja bërthamore dhe thanë: Dëmi i shkaktuar në katër vitet e fundit e ka përballuar vendin tonë (SHBA) me shumë sfida në të gjithë botën.  Duke iu drejtuar Presidentit të Shteteve të Bashkuara, 27 senatorë demokratë shtuan: Ne mbështesim fuqimisht kthimin tuaj në marrëveshjen bërthamore dhe përdorimin e qasjes "angazhim kundrejt angazhimit" si një pikë fillestare për riorganizimin e marrëdhënieve me Iranin.  Më 8 maj 2018, Presidenti i SHBA Donald Trump u tërhoq në mënyrë të njëanshme nga marrëveshja ndërkombëtare dhe njoftoi kthimin e sanksioneve bërthamore, në shkelje të angazhimeve të Uashingtonit nën Këshillin e Sigurimit të KB.  Republika Islamike e Iranit u pajtua me detyrimet e saj bërthamore për një vit brenda kornizës së marrëveshjes bërthamore, por meqenëse vendet anëtare evropiane të kësaj marrëveshjeje dështuan të përmbushin detyrimet e tyre, Irani zbatoi një ulje me pesë hapa të detyrimeve të të tij në marrëveshjen bërthamore që nga maji 2019.  Republika Islamike e Iranit ka deklaruar në mënyrë të përsëritur se nëse të gjitha sanksionet hiqen dhe palët e tjera të marrëveshjes përmbushin detyrimet e tyre sipas marrëveshjes bërthamore, ajo do të kthehet në zbatimin e plotë të marrëveshjes në një mënyrë që të garantohen interesat e saj.

Tags