Prill 23, 2021 08:54 Europe/Tirane
  • Republika Çeke dëbon 60 diplomatë rusë; Moska: Ne do të përgjigjemi

Ministri i Jashtëm Çek njoftoi se vendi i tij do të dëbojë rreth 60 diplomatë rusë në mënyrë që të barazojë numrin e diplomatëve të të dy vendeve të dëbuar nga Moska dhe Praga.

Sipas Agjencisë së Lajmeve Fars, Ministri i Jashtëm çek Jacob Kalhanik tha të enjten se numri i diplomatëve rusë të pranishëm në vend nuk duhet të kalojë numrin e diplomatëve çekë në Moskë.  Ai shtoi se sipas vendimit, vlerësohet se rreth 60 diplomatë rusë do të duhet të largohen nga Republika Çeke, të cilët  kanë afat deri në fund të këtij muaji.  Nga ana tjetër, qeveria sllovake njoftoi se do të dëbonte tre diplomatë rusë në solidaritet me Republikën Çeke.  Duke njoftuar vendimin të Enjten, Kryeministri Sllovak Eduard Heger tha, "Vendimi bazohet në një vlerësim të veprimtarive [të diplomatëve], por gjithashtu në një shprehje të solidaritetit me Republikën Çeke."  "Praga është në prag të shkatërrimit të marrëdhënieve midis dy vendeve," tha zëdhënësja e Ministrisë së Jashtme ruse Maria Zakharova në një përgjigje të menjëhershme ndaj vendimit. Moska do të përgjigjet menjëherë.  Republika Çeke pretendon se ka gjetur agjentë rusë të përfshirë në shpërthimin e një depoje ushtarake në vitin 2014.  Në javët e fundit, vendet perëndimore kanë dëbuar një numër diplomatësh rusë në një lëvizje në dukje të bashkërenduar. Shtetet e Bashkuara kanë dëbuar dhjetë diplomatë dhe Bullgaria ka dëbuar dy diplomatë rusë. Qeveria ruse u është përgjigjur të gjitha këtyre masave.

Tags