Korrik 22, 2021 08:57 Europe/Tirane
  • Pasojat e shkeljes së rregullave të armëpushimit midis Republikës së Azerbajxhanit dhe Armenisë

Shkeljet e armëpushimit kanë intensifikuar shqetësimet e qeverive dhe kombeve në rajon ndërsa dispozitat e marrëveshjes së paqes midis udhëheqësve të Azerbajxhanit, Armenisë dhe Rusisë po zbatohen.

Në mesnatën e 9 nëntorit, Presidenti i Azerbajxhanit Ilham Aliyev, Kryeministri armen Nikoll Pashinian dhe Presidenti rus Vladimir Putin nënshkruan një marrëveshje prej dhjetë pikash mbi paqen në Nagorni-Karabak. Pavarësisht nga të metat e saj, marrëveshja e paqes hyri në fuqi në 10 nëntor 2020. Me njoftimin e marrëveshjes së paqes të Nagorni-Karabakut, populli i Republikës së Azerbajxhanit u gëzua, por nga ana tjetër, populli i Armenisë dhe armenët e Nagorni-Karabakut shprehën shqetësimin e tyre për nënshkrimin e këtij dokumenti zyrtar. Kur njerëzit e Armenisë kuptuan faktin se presidenti i tyre nuk ishte në dijeni të nënshkrimit të marrëveshjes së paqes dhe u informuan për përmbajtjen e saj nga radio, ata dolën në rrugë dhe organizuan demonstrata në shkallë të gjerë në kryeqytet dhe qytetet e mëdha kundër qeverisë së Pashinyan. Pavarësisht nga fakti se Nicol Pashinian kishte nënshkruar marrëveshjen e paqes të Nagorni-Karabakut, ai pas protestave popullore ka kundërshtuar kushtet e marrëveshjes. Sidoqoftë, për shkak të mangësive në dispozitat e marrëveshjes trepalëshe të Nagorni-Karabakut, pala azere pritej të kundërshtonte marrëveshjen. Sidoqoftë, menjëherë pas zbatimit të marrëveshjes së paqes të Nagorni-Karabakut, çështja e shkeljeve të armëpushimit dhe akuzave të ndërsjella nga milicitë Azerbajxhanase dhe Armene u vunë përsëri në rendin e ditës. Shkeljet e armëpushimit 26-vjeçar midis milicive Azerbajxhanase dhe Armene kanë pllakosur edhe një herë vijat kufitare midis palëve në konfliktin e Nagorni-Karabakut.   Në lidhje me këtë, Ministria e Mbrojtjes së Armenisë lëshoi ​​një deklaratë dhe tha: Forcat e Republikës së Azerbajxhanit hapën zjarr në pozicionet e forcave armene në rajonin "Yaraskh", në të cilin një civil u plagos. Në të kundërt, qeveria e Republikës së Azerbajxhanit ka njoftuar se forcat armene kanë filluar të qëllojnë. Përshkallëzimi i tensioneve kufitare midis ushtarakëve azer dhe armenë do të ngrejë shqetësime midis kombeve dhe qeverive në rajon. Në veçanti, një ditë para se të shkelej armëpushimi, Ministri i Mbrojtjes i Republikës së Azerbajxhanit, Zakir Hasanov, njoftoi gatishmërinë e plotë të forcave ushtarake të Azerbajxhanit për të rifilluar luftën, pavarësisht nga përfundimi i përplasjeve kufitare. Në një fjalim, gjenerali Zakir Hasanov e përshkroi qasjen e Armenisë si shkatërruese dhe fajësoi ushtrinë armene për përshkallëzimin e tensioneve në kufijtë e dy vendeve. Sigurisht, akuzat reciproke për shkelje të armëpushimit nuk konsiderohen shenja dhe sjellje pozitive. Sepse këto akuza mund të intensifikojnë konfliktet e reja midis ushtarakëve azer dhe armen. Përveç diferencave midis Republikave të Azerbajxhanit dhe Armenisë, duket se disa qeveri të huaja, të cilat kundërshtojnë monopolin e Rusisë në procesin e përfundimit të konfliktit Nagorni-Karabak, kanë shtuar përpjekjet dhe kanë filluar një fushatë të re.  Në fakt, në këtë fushatë anti-ruse, disa qeveri perëndimore të drejtuara nga Shtetet e Bashkuara janë bashkuar për të mbajtur të ndezur zjarrin e luftës në rajon.  Më herët, Clark Cooper, një zyrtar i lartë i qeverisë amerikane dhe analist politik, ka thënë:  "Prania e Rusisë dhe paqeruajtësve të saj në Nagorni-Karabak do të destabilizojë rajonin e Kaukazit të Jugut." Në fakt, në deklaratat e tij, eksperti amerikan u përpoq të paraqiste Rusinë si një kërcënim për qeveritë e rajonit të Kaukazit të Jugut. Pas gati tre dekadash, Rusia ka arritur të zbatojë marrëveshjen e paqes të Nagorni-Karabakut midis Bakusë dhe Jerevanit.  Në përgjithësi duhet thënë: Performanca e Shteteve të Bashkuara dhe Bashkimit Evropian përballë konfliktit të Nago-Karabakut sigurisht që nuk është konstruktive. Në veçanti, qeveritë perëndimore, me mbështetje joparimore dhe paragjykuese nga njëra prej palëve në konflikt dhe duke inkurajuar separatizmin në rajon, në fakt po kërkojnë të krijojnë pasiguri dhe krizë. Është e qartë se veprime të tilla provokuese mund të rrezikojnë paqen dhe sigurinë në të gjithë rajonin në një periudhë afatmesme dhe afatgjatë dhe të sigurojnë kushtet për thellimin e plagëve të vjetra të konfliktit Nagorni-Karabak.

Tags