Shtator 18, 2021 07:58 Europe/Tirane
  • Gjashtë vende i shkruajnë shefit të OKB -së për t'u ankuar për shkeljet e normave diplomatike nga SHBA

Kuba, Irani, Nikaragua, Rusia, Siria dhe Venezuela i kanë dërguar një letër shefit të OKB -së Antonio Guterres, duke u ankuar për mungesën e angazhimit të Shteteve të Bashkuara ndaj detyrimeve të tyre si nikoqire e selisë së OKB.

Në letrën e përbashkët të dërguar të enjten, përfaqësuesit e përhershëm të gjashtë vendeve në OKB protestuan kundër shkeljes së vazhdueshme të Uashingtonit të detyrimeve të tij sipas Marrëveshjes së Selisë së Kombeve të Bashkuara të vitit 1947, duke kërkuar që çështja t'i referohet për zgjidhje një gjykate. Në letër thuhej se shkelja e normave të së drejtës ndërkombëtare nga ana e SHBA po vazhdon. Në veçanti, vendi pritës vazhdon të mos lëshojë viza në kohë për delegatët për të marrë pjesë në eventet e Kombeve të Bashkuara ose për të punuar në misionet e përhershme, shtoi ajo. Lidhur me përvojën e një delegacioni në veçanti, pas marrjes së njoftimit për përfundimin e lëshimit të vizave, delegatët udhëtojnë në një vend të tretë për t'i marrë ato, por duhet të presin 10 deri në 14 ditë pas mbërritjes për shkak të vonesave në procesin e marrjes së vizave, thuhet në këtë letër. Letra thekson se në raste të tjera, vizat me një hyrje lëshohen për një periudhë të kufizuar kohore ose me vonesë të konsiderueshme, duke penguar pjesëmarrjen e shteteve në organizmin botëror dhe çon në vështirësi të papranueshme për anëtarët e misioneve të tyre të përhershme të cilët prej vitesh pengohen të vizitojnë vendet e tyre, qoftë edhe për arsye humanitare. Të gjashtë vendet thanë se OKB, e cila bazohet në parimin e barazisë sovrane të të gjithë anëtarëve të saj, nuk duhet të tolerojë shtrëngimin dhe diskriminimin ndaj një grupi anëtarësh të saj. "Ne jemi të bindur se krijimi i një gjykate neutrale të arbitrazhit dhe përfundimet e saj ligjore mbi fushëveprimin e kompetencave të saj për zgjidhjen e problemeve të përditshme të delegacioneve do të ishin të dobishme për funksionimin e qetë dhe efektiv të OKB-së," thanë 6 vendet në letrën drejtuar shefit të OKB -së Antonio Guterres. Sipas marrëveshjes së vitit 1947 midis Kombeve të Bashkuara dhe Shteteve të Bashkuara, vendi pritës nuk duhet të vendosë asnjë pengesë në udhëtimin e zyrtarëve të shteteve anëtare të OKB -së për të marrë pjesë në eventet e OKB -së, si dhe gjatë rrugës nga selia e OKB -së drejt misioneve përfaquesese të vendeve dhe anasjelltas.

 

Tags