Shtator 19, 2021 20:47 Europe/Tirane
  • Protesta e Turqisë kundër deklaratës së vendeve evropiane

Tensionet e Turqisë me Greqinë dhe ishullin e Qipros në Mesdheun lindor janë përshkallëzuar ndërsa qeveritë perëndimore, veçanërisht Bashkimi Evropian, vazhdojnë të përshkallëzojnë tensionet duke mbështetur Greqinë dhe ishullin e Qipros.

Në fund të një takimi të përbashkët në Athinë, udhëheqësit e nëntë vendeve jugore anëtare të BE-së lëshuan një deklaratë paralajmëruese duke i bërë thirrje qeverisë turke të respektojë ligjin ndërkombëtar në Mesdheun lindor. Deklarata, e nënshkruar nga kryeministrat dhe presidentët e Kroacisë, Qipros, Francës, Greqisë, Italisë, Portugalisë, Maltës, Sllovenisë dhe Spanjës, i bëri thirrje qeverisë turke që të përmbahet nga marrja e një qasjeje agresive kundër Greqisë dhe Qipros jugore. Ministria e Jashtme turke publikoi ​​gjithashtu një deklaratë duke reaguar ndaj deklaratës së nëntë vendeve evropiane kundër qeverisë së Ankarasë. Ministria e Jashtme turke ka pohuar se veprimet e ndërmarra në Mesdheun Lindor janë në përputhje me rregulloret ndërkombëtare dhe kanë për qëllim mbrojtjen e interesave dhe të drejtave publike të popullit, pjesës turke të ishullit të Qipros dhe qeverisë turke. Deklarata e Ministrisë së Jashtme turke gjithashtu i përshkroi akuzat kundër qeverisë së Ankarasë në lidhje me Mesdheun Lindor, Qipron dhe emigracionin ilegal si të rreme dhe joreale, dhe u bëri thirrje shteteve anëtare të BE -së dhe nënshkruesve të deklaratës të mos ndjekin verbërisht Greqinë dhe Qipron. Dominimi i Turqisë në Qipron veriore dhe nxjerrja e naftës, gazit dhe hidrokarbureve nga Mesdheu lindor kanë bërë që këto ditë fuqitë botërore të kërkojnë një pjesë të drejtpërdrejtë të këtyre burimeve dhe të përfshihen drejtpërdrejt në këtë çështje. Formimi i një koalicioni dhe krijimi i bazave ushtarake në Qipron jugore nga kundërshtarët e qeverisë turke tregojnë se vendet e tjera nuk janë të kënaqura që Turqia të ketë qasje e vetme në këto burime. Shantazhimi i Turqisë nga vendet anëtare të BE -së, Shtetet e Bashkuara, Egjipti dhe Britania i ka përshkallëzuar tensionet në rajon dhe ka çuar në përplasje politike dhe ushtarake.

 

Tags