Shtator 21, 2021 20:10 Europe/Tirane

Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara (OKB) Antonio Guterres ka paralajmëruar udhëheqësit globalë se bota e sotme është më e kërcënuar dhe më e ndarë, pasi "ne përballemi me kaskadën më të madhe të krizave në jetën tonë".

Duke iu drejtuar mbledhjes vjetore të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së në Nju Jork, Guterres tha: "Ne jemi në buzë të një humnere dhe po lëvizim në drejtimin e gabuar", duke shtuar se ka "pabarazi të mëdha të ndezura" nga pandemia e COVID-19. Ai fajësoi botën për shpërndarjen e padrejtë të vaksinës anti-COVID-19, duke thënë se shumica e botës më të pasur janë të imunizuar ndërsa më shumë se 90% e Afrikës nuk ka marrë as një dozë. "Kjo është një padi morale për gjendjen e botës sonë. Është një turp. Ne e kaluam testin shkencor. Por ne po marrim një zero në Etikë," tha Guterres në Asamblenë e Përgjithshme të OKB -së. Shefi i OKB -së gjithashtu vuri në dukje trazirat në Afganistan dhe Jemen që penguan paqen globale, dhe një valë mosbesimi dhe dezinformimi "duke polarizuar njerëzit dhe paralizuar shoqëritë" dhe u ankua se "solidariteti i kombeve për të trajtuar në veprim këto kriza mungon - pikërisht atëherë kur kemi më shumë nevojë. ” Guterres tha se njerëzit jo vetëm që mund të humbasin besimin tek qeveria dhe institucionet, por edhe në vlerat themelore "kur shohin që miliarderët po shkojnë në hapësirë, ndërsa miliona njerëz janë të uritur në tokë". Ai u bëri thirrje udhëheqësve botërorë, veçanërisht Shteteve të Bashkuara dhe Kinës, të përfshihen në dialog në mënyrë që të kapërcejnë mosmarrëveshjet për të promovuar paqen, duke paralajmëruar një botë gjithnjë e më të ndarë. "Kam frikë se bota jonë po zvarritet drejt dy grupeve të ndryshme të rregullave ekonomike, tregtare, financiare dhe teknologjike, dy qasje divergjente në zhvillimin e inteligjencës artificiale - dhe përfundimisht dy strategji të ndryshme ushtarake dhe gjeopolitike," theksoi Guterres. Ai shtoi: "Kjo është një recetë për kriza. Do të ishte shumë më pak e parashikueshme se Lufta e Ftohtë. Për të rikthyer besimin dhe për të frymëzuar shpresën, ne kemi nevojë për bashkëpunim. ”

 

Tags