Janar 15, 2022 08:53 Europe/Tirane
  • Kritika të forta ndaj administratës së Bidenit për punën në të drejtat e njeriut

Human Rights Watch në raportin global të saj në fillim të vitit 2022, ka kritikuar punën e presidentit amerikan Joe Biden për të drejtat e njeriut.

Një deklaratë nga Human Rights Watch në faqen e saj të internetit tha se qeveria e Biden kishte bërë "pak përparim" në promovimin e barazisë racore dhe gjinore në Shtetet e Bashkuara, pavarësisht deklaratave për ta bërë këtë. Pavarësisht pretendimeve të administratës Biden për mbrojtjen e të drejtave të njeriut, mbetet për t'u parë nëse Uashingtoni është i gatshëm të njohë shkeljet e shumta të të drejtave të njeriut brenda Shteteve të Bashkuara dhe të ndërmarrë veprime për t'i trajtuar ato. Përgjigja për këtë pyetje është jo. Pavarësisht disa deklaratave të dukshme, administrata Biden nuk ka ndërmarrë hapa konkretë për të trajtuar pabarazinë racore në Shtetet e Bashkuara.  “Nicole Austin Hillery, drejtoreshë ekzekutive e Human Rights Watch në Shtetet e Bashkuara, thotë: Zezakët në Shtetet e Bashkuara ende vuajnë nga pabarazitë e konsiderueshme ekonomike që vijnë nga racizmi sistematik që ka prekur brezat me radhë. Përveç kësaj Amerika ka kufizuar politikat e azilit, ndërkohë që zyrtarët e kufirit amerikan i ekspozojnë emigrantët me sjellje të dhunshme dhe abuzive. Organizatat e të drejtave të njeriut si Këshilli i OKB-së për të Drejtat e Njeriut kanë raportuar për abuzime të shumta të të drejtave të njeriut në Shtetet e Bashkuara, duke përfshirë racizmin e gjerë, abuzimet me të drejtat e të burgosurve, abuzimet me të drejtat e amerikanëve vendas, abuzimet me të drejtat e grave, trajtimin çnjerëzor të emigrantëve të paligjshëm dhe azilkërkuesve, etj. Në veçanti, Këshilli i OKB-së për të Drejtat e Njeriut ka kritikuar situatën abuzive dhe çnjerëzore të zezakëve dhe racizmin sistematik në Shtetet e Bashkuara dhe bëri thirrje për një ndryshim në këtë vend që pretendon të jetë lider në fushën e të drejtave të njeriut në botë. Megjithatë, qeveria amerikane ka injoruar gjithmonë kërkesat e Këshillit të të Drejtave të Njeriut. Në fakt, një nga manifestimet më të rëndësishme të shkeljeve të të drejtave të njeriut në Shtetet e Bashkuara, të cilat për qindra vjet pretendojnë mbrojtjen e të drejtave dhe lirive të njeriut, është racizmi dhe trajtimi diskriminues i zezakëve dhe dhuna ndaj tyre. Në fakt, diskriminimi racor, arsimor, profesional dhe social, si dhe dhuna ndaj zezakëve, janë bërë të zakonshme. Vitet e fundit, për shkak të rritjes së ndjeshme të pranisë së latino-amerikanëve në shoqërinë amerikane, diskriminimi racor dhe aktet e dhunës racore i kanë përfshirë edhe ata. Pakicat racore dhe etnike janë prekur edhe më shumë nga shpërthimi i virusit Corona dhe sëmundja Covid-19.  Ndërkohë, hendeku i pasurisë midis zezakëve dhe të bardhëve vazhdon dhe pabarazia ekonomike mbetet e lartë në vendin më të madh kapitalist në botë.  "Sot në Amerikë, shumë nga të pasurit po pasurohen gjithnjë e më shumë, ndërsa miliona familje të klasës punëtore po luftojnë për të përballuar jetesën ose për të paguar faturat e tyre," tha Bernie Sanders, një senator i pavarur amerikan që kritikon ashpër distancën e gjerë të klasave. Tani jemi në një gjendje zbrazëtie ku hendeku midis të pasurve dhe të varfërve në 100 vitet e fundit në Amerikë është më i madh se kurrë.

 


 

Tags