Gusht 06, 2022 10:59 Europe/Tirane
  • Roli i Trojkës Evropiane në negociatat për heqjen e sanksioneve në Vjenë: Lehtësues apo mjet presioni

Trojka evropiane e përbërë nga Gjermania, Franca dhe Mbretëria e Bashkuar të premten, në një deklaratë me plane dhe kërkesa të paarsyeshme, i kërkoi Iranit që të mos bëjë kërkesa joreale në negociatat për heqjen e sanksioneve në Vjenë.

Në këtë deklaratë, në kundërshtim me faktet aktuale në përmbajtjen e negociatave, theksohet: “Bisedimet kanë të bëjnë vetëm me diskutimet teknike për reagimin e iranianëve ndaj tekstit që Joseph Borrell, kryekoordinatori i negociatave JCPOA, vendosi në tryezë për vendimin përfundimtar dhe çështja kryesore është midis Iranit dhe Shteteve të Bashkuara. " Ata i kanë kërkuar edhe një herë Iranit që të braktisë ato që ata i quajtën kërkesa "joreale" dhe "të jashtëzakonshme", duke përfshirë çështjet rregullatore të Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike dhe kanë kërkuar që Irani tani të marrë vendimin përfundimtar! Deklarata e përbashkët e Trojkës Evropiane tregon se evropianët edhe një herë duan të shfaqen si levë presioni në vend që të luajnë rolin e lehtësuesit dhe duke përdorur literaturë të njëanshme ata po dëshmojnë se nuk mund të jenë palë e besueshme në dialog. Për të ruajtur JCPOA, e cila është në përputhje me interesat e sigurisë, ekonomike dhe politike të Evropës, Bashkimit Evropian dhe Trojkës Evropiane, duke kundërshtuar tërheqjen e Shteteve të Bashkuara nga kjo marrëveshje në vitin 2018, që nga koha kur presidenti amerikan Joe Biden mori detyrën, ata në pamje të jashtme po përpiqen të ringjallin JCPOA. Tani, pas 8 raundeve të gjata negociatash në Vjenë dhe konsultimeve shumëpalëshe, sipas projektplanit të propozuar nga Josep Borrell, palët iraniane dhe amerikane janë kthyer sërish në Vjenë për të zhvilluar negociata indirekte nën mbikëqyrjen e koordinatorit të Bashkimit Evropian të JCPOA për arritjen e një marrëveshjeje të mundshme. Megjithatë, deklarata e Trojkës Evropiane tregon se Evropa, në vend të një vëzhguesi neutral që duhet të përpiqet të lehtësojë negociatat dhe të përpiqet të arrijë një marrëveshje, kërcënon Iranin në kuadër të frontit amerikan dhe me literaturë negative vepron si një levë presioni për Uashingtonin. Trojka evropiane në deklaratën e saj ka thënë se bisedimet aktuale në Vjenë nuk nënkuptojnë një raund të ri negociatash dhe "Irani tani duhet të përcaktojë detyrën e përfundimit të një marrëveshjeje".  Evropa e di shumë mirë se përdorimi i kësaj literaturë jo vetëm që nuk ndikon në vullnetin e Iranit për të ndjekur seriozisht kërkesat e tij ligjore, por gjithashtu bën që statusi i Trojkës evropiane të ulet gjithnjë e më shumë, gjë që qeveria amerikane, me tërheqjen e saj të njëanshme dhe të paligjshme nga JCPOA u shkaktoi atyre një poshtërim historik, duke shpërfillur kërkesat e tyre. Nga këndvështrimi i Teheranit, emërtimi i seancave të negociatave nuk ka ndonjë vlerë të veçantë dhe ajo që luan një rol qendror në këto negociata është realizimi i të drejtave të popullit iranian, veçanërisht heqja e sanksioneve, verifikimi i kësaj dhe gjithashtu dhënia e garancive për mos tërheqjen e SHBA përsëri nga JCPOA. Duket se publikimi i deklaratës së Trojkës europiane dhe disa komente të bëra nga zyrtarë dhe aktivistë mediatikë pranë ekipit negociator amerikan në ditën e dytë të bisedimeve, krahas përdorimit të kërkesave të tepruara për tu bërë presion negociatorëve iranianë, tregojnë se bisedimet janë serioze dhe të vështira. Në këtë drejtim, Uashingtoni ka manovruar edhe një herë me çështjen e skadimit të kohës për Iranin dhe evropianët sipas mendimit të tyre kanë bërë presion mbi delegacionin iranian në formën e një deklarate kërcënuese. Megjithatë, Teherani nuk është dorëzuar para presionit dhe atmosferës psikologjike dhe politike dhe insiston në përmbushjen e kërkesave të tij ligjore. Ministri i Jashtëm i Iranit, Husein Amir Abdullahian, së fundi iu përgjigj kësaj linje politike dhe mediatike të Perëndimit dhe theksoi vendosmërinë e Republikës Islamike të Iranit për të arritur një marrëveshje të fortë, të besueshme dhe të garantuar dhe deklaroi: "Logjika thotë që marrëveshja të mos arrihet me çdo kusht por të pranohet vetëm për vlerën që ajo ka.

Tags