Tetor 31, 2019 20:03 Europe/Tirane
  • A mundet SHBA të rimarrë pozitën e saj të mëparshme në Lindjen e Mesme?

Vendosja e trupave amerikane në Arabinë Saudite nuk zgjidh problemin e kredibilitetit me të cilin përballen Shtetet e Bashkuara në rajon, pasi Irani i ka dhënë një goditje të rëndë fuqisë ushtarake të Shteteve të Bashkuara.

Tërheqja e trupave amerikane nga Siria duhet të shërbejë si pasqyrë për Uashingtonin në lidhje me fuqinë e tij frenuese në Lindjen e Mesme; numri i ushtarëve amerikanë dhe aftësia e tyre për të luftuar përsëri mbetet kryesisht i pamjaftueshëm për të përballuar sulmet e mundshme. Uashingtoni duhet të mësojë nga sulmet ndaj objekteve të naftës të kompanisë saudite Aramco, sulme që i treguan se arsenali i tij dhe trupat e tij nuk ishin të mjaftueshme për të trembur ose shkëputur boshtin e Rezistencës. Në këtë drejtim, dërgimi i trupave shtesë amerikane në Arabinë Saudite është gjithashtu një masë joefektive. Kjo dërgesë synon së pari të bëjë që sauditët të besojnë se Uashingtoni nuk do t'i braktisë ata siç bëri me kurdët dhe më pas të forcojë strukturat mbrojtëse kundër rrezikut të sulmeve të mundshme. Asnjë nga këto dy synime nuk është me të vërtetë i arritshëm. Uashingtoni nuk ka asgjë për të fshehur nga një Riad tashmë i vetëdijshëm për faktin se Donald Trump më shumë kërkon të shesë armët e tij te sauditët, sesa të mbrojë sigurinë e tyre dhe ai kurrë nuk do të jetë një i besueshëm ashtu si Obama. Në të vërtetë, zhvillimi i objekteve të mbrojtjes dhe blerja e armëve shtesë nga Riadi në asnjë mënyrë nuk garanton forcimin e sigurisë së mbretërisë së vehabistëve. Sepse, nuk ka asnjë zgjidhje ushtarake për dronët dhe raketat që janë gjendje të arrijnë objektivin e tyre me një saktësi shumë të madhe. Pyetja është se si Uashingtoni, i cili përballet me një sfidë të madhe, do të mund të rikthejë edhe një herë strategjinë e tij të frenimit dhe ta rivendosë veten në një pozitë të fortë në këtë rajon. Një zgjidhje është të bindë Teheranin për gatishmërinë dhe aftësinë e SHBA për t'u përfshirë në luftë. Por, a do të mjaftojnë kërcënimet e përsëritura të Shtëpisë së Bardhë për luftë kundër Iranit për të besuar fuqinë parandaluese të SHBA në rajon? Kjo është shumë e pamundur. Rasti i cisternave të naftës dhe shkatërrimi i dronit ultra të sofistikuar të SHBA-së kanë treguar vërtet guximin e iranianëve që duket se nuk kanë frikë nga luftërat. Në fakt, strategjia amerikane në Lindjen e Mesme ka dështuar dhe kërcënimet e tyre ushtarake nuk do të rivendosin imazhin dhe pozitën e tyre.

 

Tags

Komente