Nëntor 06, 2019 16:35 Europe/Tirane
  • Shkencëtarët alarmohen për planetin

Më shumë se 11.200 shkencëtarë nga 153 vende, kanë nënshkruar një deklaratë ku paralajmërojnë se nuk bëhet më fjalë për ndryshime klimatike por emergjencë klimatike.

Ata flasin për "vuajtjet e papritura njerëzore" që do të ndodhin në mënyrë të pashmangshme nëse nuk ka një zhvendosje radikale dhe të qëndrueshme në aktivitetet njerëzore që përkeqësojnë klimën dhe rritin temperaturën përmes emetimeve të "gazit serë". Deklarata, e botuar në revistën BioScience, bazohet në një analizë të të dhënave shkencore nga 40 vitet e fundit (që nga Konferenca e Parë Botërore e Klimës e mbajtur në Gjenevë në 1979), duke përfshirë shumë fusha, siç janë emetimet e gazrave, përdorimi i energjisë, temperaturat , rritja e popullsisë, shpyllëzimi, shkrirja e akullit, normat e rritjes së PBB-së. Për momentin, siç theksojnë ata, nuk po arrihet ndonjë përparim i vërtetë, pasi emetimet e gazrave serë vazhdojnë të rriten me shpejtësi, siç janë temperaturat globale në tokë dhe det, oqeanet, incidenca e motit ekstrem, shkrirja akulli në Antarktidë, Arktik dhe Groenlandë, prodhimi i mishit për frymë, humbja e pemëve nga Toka, numri i pasagjerëve që udhëtojnë në ajër dhe disa tregues të tjerë "të këqij". "Shkencëtarët e kanë detyrim moral të paralajmërojnë njerëzimin për ndonjë kërcënim të madh. Nga të dhënat që kemi, është e qartë se po përballemi me një nevojë urgjente ndaj klimës, "tha Dr. Thomas M. Newsome nga Universiteti i Sidneit."Megjithë 40 vjet negociata të mëdha ndërkombëtare, në thelb nuk kemi arritur të merremi me krizën. Ndryshimet klimatike kanë mbërritur dhe po përshpejtohen më shpejt nga sa prisnin shumë shkencëtarë ", tha profesori i ekologjisë në Universitetin Shtetëror Oregon, William Ripple.

 

 

Tags

Komente