Dhjetor 13, 2019 07:26 Europe/Tirane
  • Ndryshimi i klimës, tema kryesore e samitit Evropian

Presidenti i Këshillit Evropian tha se ndryshimi i klimës është një përparësi kryesore për samitin evropian.

Para samitit evropian në Bruksel, Charles Michel tha: "Ne presim që në samitin të arrihet një marrëveshje e qëndrueshme për ndryshimin e klimës." Gazrat e serrës janë një qëllim kryesor dhe një tregues i fortë i së ardhmes së Evropës, që do të thotë se ne duhet të investojmë shumë në kërkime dhe inovacion në projekte industriale për të ardhmen e Evropës. "Charles Michel gjithashtu shtoi:" Ne vendosëm të analizojmë një çështje shumë të rëndësishme dhe shpresoj se mund të arrihet një marrëveshje në këtë samit. Vlen të theksohet se Nga viti 2004 deri në 2015, akullnajat në botë kanë pësuar një ulje të vëllimit me 30% në 22% të sipërfaqes. Nëse vazhdohet me këtë ritëm brenda disa dekadave Toka ka të ngjarë që të humbasë shumë nga manteli i saj i bardhë. Në Itali pritet që në 25-30 vjet akullnaja në malin Marmolada mund të zhduket plotësisht. Nëse temperaturat rriten me 2 gradë, e njëjta gjë mund të ndodhë me të gjithë akullnajat e planetit përveç Himalajeve dhe në Pole. Sipas një studimi në Universitetin e Triestes, Xhenovas, Aberystëith dhe Arpa Veneto edhe nëse temperatura mbetet e njëjtë me këtë që është fati i akullnajave në Marmolada është i pritur. Nëse dikur ishte një masë unike, tashmë ajo është e fragmentuar dhe e ndarë në njësi të ndryshme. Nëse shkalla e zvogëlimit vazhdon si në dekadën e kaluar, midis 25-30 viteve akullnajat do të jenë zhdukur praktikisht.

Tags

Komente