Janar 16, 2020 20:30 Europe/Tirane
  • Pas Soleimanit, e ka radhën Putin dhe Xi Jinping?

Sekretari Amerikan i Shtetit Mike Pompeo ka kërcënuar Rusinë dhe Kinën me një skenar si ai që rezultoi në vrasjen e gjeneralit iranian Kasem Soleimani, duke pohuar se Uashingtoni ishte plotësisht i përgatitur për të ndërmarrë një veprim të tillë.

Sipas Mike Pompeo, likuidimi i Soleimani shënon fillimin e strategjisë së re amerikane që synon eliminimin e kundërshtarëve të saj. Dhe kjo do të vijojë tani jo vetëm për Iranin, por edhe për Rusinë: "Një strategji më e madhe" fshihet pas vrasjes së Soleimanit, komandantit të Forcës Kuds, siguron Sekretari Amerikan i Shtetit, Mike Pompeo. "Presidenti Trump dhe ata nga ne në ekipin e tij kombëtar të sigurisë kanë rindërtuar një strategji parandaluese, dhe kjo është një parandaluese e vërtetë kundër Republikës Islamike të Iranit", tha ai. Pompeo gjithashtu theksoi rritjen e ushtrimeve detare amerikane në Detin e Kinës së Jugut në përgjigje të militarizimit të ishujve të pretenduar nga Kina dhe vendosjen e tarifave nga Trump për importet kineze, si dy aspekte të strategjisë parandaluese të administratës Trump. "Ne po rivendosim kredibilitetin e frenimit," tha Pompeo. Rusia iu përgjigj shpejtë deklaratës së Pompeos, duke theksuar se deklarata të tilla janë të papranueshme dhe se ato nuk i bëjnë përshtypje Rusisë: "Lëreni Pompeon të varë një listë kërcënimesh në gjoksin e tij dhe të ecë me të në Departamentin e Shtetit. Nuk është një diskurs serioz, gjëra të tilla nuk funksionojnë me Rusinë. Eliminimi i personelit ushtarak të rangut të lartë në Rusi dhe jashtë saj padyshim që do të ketë pasoja të rënda dhe do të jetë shkaktari i një konflikti midis fuqive bërthamore. Uashingtoni do të jetë mjaft i mençur për ta shmangur këtë, "shkruan revista Sight, duke cituar gazetarin rus Igor Korotchenko. Sa i përket fjalëve të Pompeos që pretendon se SHBA aktualisht e konsideron veten në një pozitë të fortë ndaj Iranit, duhet të theksohet se strategjia e "frenimit të vërtetë" - e cila vlen edhe për Rusinë dhe Kinën - është në kundërshtim të plotë me pohimin e tij të mëparshëm se gjenerali iranian u vra për shkak të një kërcënimi iminent për Shtetet e Bashkuara.

 

Tags

Komente