Shkurt 23, 2020 20:44 Europe/Tirane
  • Reagimi i ashpër i Moskës ndaj sulmit të simuluar bërthamor amerikan kundër Rusisë

Gjatë mandatit të Donald Trump, Shtetet e Bashkuara kanë ndjekur politikën e rindërtimit dhe zhvillimit të arsenalit bërthamor dhe kanë nisur planet ambicioze për armë bërthamore dhe kërcënimin e fuqive të tjera bërthamore, veçanërisht Rusinë.

Kjo qasje ka provokuar një reagim të ashpër nga autoritetet e Moskës. Zëvendës Ministri i Jashtëm rus Sergei Riabkov të Shtunën më 22 Shkurt, në përgjigje të simulimit të një sulmi bërthamor amerikan ndaj Rusisë, tha: Shtetet e Bashkuara kanë filluar një lojë të rrezikshme duke praktikuar skenarin e një bombe bërthamore të kufizuar ruse. Riabkov dënoi ushtrimin e vazhdueshëm të skenarit për përdorimin e kufizuar të armëve bërthamore, duke përfshirë përdorimin e tij për të sulmuar Rusinë në formën e manovrave dhe tha: Masa të tilla demonstrojnë gatishmërinë e Uashingtonit për t'u përballur dhe për të lëvizur drejt uljes së nivelit pas së cilës mund të vendoset për përdorimin e armëve bërthamore. Një zyrtar ushtarak i Pentagonit e pranoi stërvitjen bërthamore dhe tha: Shtetet e Bashkuara bënë një stërvitje të vogël në të cilën treguan sesi SHBA mund të hakmerren në rast të një sulmi bërthamor rus. Bombarduesit strategjikë B-52 të SH.B.A.-së gjithashtu praktikuan një sulm bërthamor rreth një vit më parë për të rritur gatishmërinë e tyre për luftë kundër Rusisë.  Rusia ka dënuar në mënyrë të përsëritur qasjen e SHBA për ngritjen e aftësive bërthamore, si dhe lehtësimin e përdorimit të armëve të tilla në konflikte të mundshme në të ardhmen dhe e ka cituar atë si një hap drejt rritjes së paqëndrueshmërisë dhe pasigurisë në botë. Në vend që të ndërmarrë hapa për kontrollin e armëve, Uashingtoni ka punuar që të anulojë këto traktate dhe të forcojë sistemet e tij të armëve bërthamore. Administrata Trump po ndjek një politikë agresive bërthamore në kontekstin e doktrinës së re bërthamore të SHBA. Kjo doktrinë u botua në një dokument të titulluar "Rishikimi i Nivelit Bërthamor" në shkurt 2018 dhe është strukturuar në përputhje me kornizat dhe konceptet që Trump ka hartuar që nga hyrja në Shtëpinë e Bardhë në Janar 2017. Dokumenti thekson forcimin e rolit të armëve bërthamore në strategjinë e sigurisë amerikane. Administrata Trump ka ndërmarrë një qasje për aktivizimin e arsenalit bërthamor dhe strategjisë bërthamore të SHBA, veçanërisht prodhimin dhe vendosjen e armëve të vogla bërthamore. Trump insiston të ndjekë strategjinë e sulmit të parë bërthamor si një opsion jetësor, që do të thotë që makthi i sulmeve bërthamore në botë mbetet dhe është një kërcënim i qartë për vendet e tjera të botës, veçanërisht fuqitë bërthamore si Rusia dhe Kina. Në të njëjtën kohë, doktrina e re bërthamore e SHBA.-së ka siguruar sfondin ligjor dhe teorik të nevojshëm për të zgjeruar më tej arsenalin bërthamor amerikan dhe forcimin tre llojesh të armëve bërthamore të SHBA. Administrata Trump me pretendimet e kërcënimit të fuqive bërthamore rivale kundër Shteteve të Bashkuara, ka përshpejtuar procesin e ndërtimit dhe vendosjes së raketave të reja dhe armëve bërthamore për tu përballur me kërcënimet e pretenduara nga Rusia dhe Kina. Në të njëjtën kohë, Rusia ka lejuar vetëm dy raste të përdorimit të armëve bërthamore në strategjinë e saj bërthamore. E para është kur Rusia sulmohet duke përdorur çdo armë të shkatërrimit në masë dhe e dyta kur Rusia sulmohet duke përdorur armë konvencionale në një nivel që kërcënon vetë ekzistencën e saj. Moska këmbëngul se nuk ka asnjë skenar tjetër që zyrtarët amerikanë i atribuojnë Rusisë për armët bërthamore.

 

 

Tags

Komente