May 27, 2020 22:00 Europe/Tirane
  • Bota mund të përballet me pandemi të tjera

Popullsia jonë në rritje globale po na afron me jetën e egër dhe rrezikojmë nga viruse të reja, paralajmërojnë ekspertët.

Një prej shkencëtarëve kinez thotë se do të ketë më shumë sëmundje si COVID-19 për shkak të shpyllëzimit dhe përdorimit të kafshëve të egra si kafshë shtëpiake, ushqim dhe ilaç. Shi Zhengli, një ekspert i epidemiologjisë në Kinë nga fushata thotë se duhet të ndalojmë të injorojmë lidhjen midis sëmundjeve infektive dhe botës natyrore. Deri në vitin 2050, popullsia globale pritet të rritet me 2 miliardë në 9.7 miliardë, gjë që do të bëjë presion shtesë në burimet ushqimore, duke i afruar njerëzit pranë jetës së egër. Shi Zhengli tha se hyrjet njerëzore në habitatin e kafshëve të egra i afrojnë njerëzit në afërsi të popullsisë së kafshëve të egra. “Ajo që ne dimë është se kafshët e tjera janë një rezervuar shumë i madh i patogjenëve, shumë prej të cilave ne nuk jemi akoma të ekspozuar ndaj tij”, tha ai. Shi Zhengli, një ekspert për sëmundjet infektive thotë se ekosistemi ynë përmban shumë lloje të ndryshme të kafshëve të egra, bimët, kërpudhat dhe bakteret. Ai thotë se brenda secilit prej tyre dhe në larminë e sistemit tonë ka shumë viruse unike që mund të hidhen te njerëzit ashtu siç bëri COVID-19. Nëse e marrim nën kontroll COVID-19, atëherë duhet të fillojmë të mendojmë për një tjetër, tha Zhengli, duke shtuar se ishin të nevojshme ndryshime gjithëpërfshirëse përfshirë bërjen e lidhjes midis shëndetit dhe konservimit.

Tags

Komente