Korrik 06, 2020 22:22 Europe/Tirane
  • Fundi i lobit pro-izraelit në SHBA?

A ka mbaruar AIPAC? Mbështetja e pakufishme dhe e pakushtëzuar e Trump për Netanjahun dhe për të gjitha nismat e Izraelit?

Në shikim të parë duket si një përfitim për Izraelin. Kundërshtimi ndaj Trumpit në vijën e përgjithshme drejtuese amerikane, në burokracinë, në mesin e parlamentarëve dhe ekspertëve është i tillë që mund të marrim në konsideratë pozicione politike vetëm kundër Trumpit, dhe që në fund të fundit mbështetja që ai i jep Izraelit të përfundojë duke e bërë këtë politikë të papërshtatshme. Nga ana tjetër, kjo mbështetje shumë maksimale mbetet e pasigurt thjesht sepse vetë personazhi është i pasigurt, ndërsa karakteri bombastik që ai shpreh në çdo akt, ka tendencën të nxjerrë karakterin, të themi pak të egër të kësaj mbështetjeje në përgjithësi në raport me sovranitetin e SHBA dhe pavarësinë e politikës së saj të jashtme. Ekzistojnë ndryshime të rëndësishme në gjeografinë elektorale dhe demografike të Shteteve të Bashkuara, veçanërisht për Demokratët që kanë qenë shumë shpesh përkrahësit më të pakushtëzuar të Izraelit, sepse ata në përgjithësi janë më të korruptuarit, dhe se elektorati hebre me tendenca progresive luan një rol të rëndësishëm në këtë parti. Por ky elektorat hebre, ngaqë është përparimtar, mbështet me më pak entuziazëm politikën ultra-ekstremiste të Netanjahut. Nga ana tjetër dhe mbi të gjitha, demokratët mbështeten gjithnjë e më shumë në "diversitetin" aq të vlerësuar sot, në "pakicat" me ngjyrë, në grupet e diversitetit shoqëror, të gjitha këto tendenca që nuk mund të injorohen për kauzën e Izraelit, dhe madje përkundrazi. Ky është rasti, për shembull, i afro-amerikanëve dhe madje edhe i latinëve, dhe nuk ka asnjë garanci që bashkësia gay, të jetë e favorshme për Izraelin. Po shohim të shfaqen parlamentarë të rinj, me shumë ndikim, të cilët jo vetëm që nuk e  mbështesin, por madje e kundërshtojnë Izraelin (shembulli i The Squad, në Dhomën e Përfaqësuesve). Më në fund, perceptimi i amerikanëve për Izraelin është, gjithnjë e më shumë, ai i një aktori mashtrues, tmerrues, i përgjakshëm dhe i pakuptueshëm për analistin mesatar amerikan, dhe fakti se Lindja e Mesme është bërë një fuçi baruti (në thelb, falë veprimeve të SHBA).

 

Tags

Komente