Tetor 27, 2020 11:55 Europe/Tirane
  • Festivali i 33-të Ndërkombëtar i Filmit për Fëmijët në periudhën e virusit Korona

Organizimi në internet dhe formë virtuale e shumë aktiviteteve kulturore dhe artistike të botës, përfshirë festivalet e filmit dhe koncertet muzikore, është një dëshmi e ndryshimit që Korona ka bërë në mënyrën e ndërveprimit dhe prezantimit të aktiviteteve kulturore, artistike, të artistëve dhe popujve të tjerë. Festivali i 33-të Ndërkombëtar i Filmit për fëmijë dhe adoleshentë në Esfahan u mbajt me një metodë të ngjashme.

Tetë muaj pas shpërthimit të sëmundjes së virusit korona dhe detyrimit për të qëndruar në shtëpi, është e pamundur të mos flasim për problemet që kanë lindur për të gjithë ne. Përveç krijimit të problemeve të ndryshme ekonomike, politike dhe sociale, Korona ka pasur një efekt të pakëndshëm tek fëmijët. Të jetosh në një hapësirë ​​të kufizuar me familjarët për periudha të gjata kohore, të jesh i ekspozuar ndaj lajmeve të sëmundjes dhe lajmeve të trishtueshme që hasim çdo ditë ka sjellë ankth dhe frikë tek fëmijët tanë. Qëndrimi në shtëpi krijon probleme të rëndësishme psikologjike, emocionale dhe fizike dhe shpërfillja e tyre mund të ketë pasoja dramatike. Tani shtrohet pyetja se si të vihet kontrolli i situatës dhe të sigurohet shëndeti mendor i fëmijëve në këto rrethana të vështira. Sigurisht, në këto situata, vatra e ngrohtë e familjes është një burim ngushëllimi, kalimi i më shumë kohë me prindërit dhe biseda për shqetësimet e tyre mund të krijojë një atmosferë pozitive në mjedisin e shtëpisë dhe familjes dhe të sigurojë shëndetin mendor të fëmijëve. Në ditët kur ka lajme të këqija dhe nuk ndihemi mirë, ne na duhet më shumë art dhe mbase kinemaja dhe llojet e tjera të artit mund ta shprehin atë aspekt të terapisë së tyre të artit më mirë në këtë periudhë. Sigurisht, gjithçka që bëhet në këto fusha duhet t'i japë përparësi shëndetit publik. Festivali i 33-të Ndërkombëtar i Filmit për Fëmijë dhe Adoleshentë u zhvillua njëkohësisht në Esfahan dhe Teheran nga  18-23 Tetor, si nga ana fizike ashtu edhe virutale, në përputhje me protokollet shëndetësore. Ky festival relativisht i vjetër është mbajtur për shumë vite në qytetin e bukur të Esfahanit me praninë e të apasionuarve të kineastëve nga e gjithë bota dhe në ditët e vjeshtës sjell hare, ngjyra dhe gëzim tek fëmijët.

 

Këtë vit, festivali u zhvillua në një atmosferë tjetër. Sigurisht, është e kuptueshme që në një situatë kur përhapja e koronës ka shkaktuar një krizë jo vetëm në kinemanë iraniane, por edhe në kinemanë botërore, filozofia e mbajtjes së festivaleve të filmit është e diskutueshme. Disa kritikë besojnë se injektimi i kostos së dëmeve të festivaleve në procesin e prodhimit ose ndihma për artistët e dëmtuar është më e nevojshme sesa mbajtja e festivaleve. Në përgjigje të këtij grupi, mund të thuhet se nuk ka parashikim dhe perspektivë të qartë për sa kohë shoqëria njerëzore do të përfshihet nga virusi Korona. Organizata Botërore e Shëndetësisë vlerëson se bota do të preket nga virusi në një deri në dy vitet e ardhshme dhe rekomandohet që kombet dhe vendet të merren me pandeminë duke marrë masa parandaluese ose duke ndryshuar stilin e jetës. Në një kohë kur mundësia më e rëndësishme për të shfaqur filma është humbur dhe kinematë nuk janë aq të begata sa më parë, festivalet si një platformë për prezantimin e veprave kinematografike duhet të mirëmbahen përmes inovacionit. Në këtë fushë, artistët gjejnë mundësi për të prezantuar veprat e tyre më të fundit në mënyrë që të prezantojnë, kritikojnë dhe vlerësojnë veprat kinematografike, për të siguruar një lloj marketingu për këto vepra.  Mbajtja në internet e Festivalit të Filmit për Fëmijë dhe Adoleshentë në Esfahan përçoi mesazhin se kinemaja është e gjallë dhe përkundër të gjitha vështirësive, komuniteti i artit po gjen alternativa për shfaqjet e reja dhe hapësirën mediatike për veprat kinematografike. Një nga arritjet e rëndësishme të kësaj platforme është organizimi i festivalit dhe në një farë mënyre, të gjithë fëmijët e Iranit mund të shikojnë dhe gjykojnë filmat. Edhe pse festivali online nuk është një zëvendësim i plotë i festivaleve tradicionale dhe fizike, por sipas parashikimeve dhe kushteve ekzistuese, ne do të përballemi me një brez të ri të festivaleve të filmit që është një botë e panjohur dhe me përvojat që ne të gjithë kemi, këto festivale gradualisht do të përfundojnë dhe do të trajtohet në një mënyrë më ideale në të ardhmen.

 

Këtë vit, me masat e marra në seksionin e tregut teknik dhe ndërkombëtar të festivalit, seksioni i bibliotekës video u mbajt në internet në bashkëpunim me platformën Hashour dhe tregu fizik, i cili u nis në Esfahan vitin e kaluar, u vu në dispozicion online për klientët e tregut këtë vit. Në këtë bibliotekë video, 400 filma të rëndësishëm të kinemasë iraniane për fëmijë dhe adoleshentë janë mbledhur dhe shpërndarësit vendas dhe të huaj në platformë u bënë anëtarë të bibliotekës online të festivalit. Një tjetër tipar i Festivalit të Fëmijëve dhe Adoleshentëve në Esfahan ishte përballja e drejtpërdrejtë e kineastëve veteranë me brezin e ri. Vitin e kaluar, në olimpiadën e tretë të krijimit të filmave për të mitur, profesorë dhe trajnerë veteranë si Marzieh Boroumand, Iraj Tahmasb, Pouran Derakhshandeh, Abolfazl Jalili, Kambozia Partovi, Vahid Nikkhah Azad, etj biseduan me adoleshentët që kishin hyrë në olimpiadë nga i gjithë vendi dhe u dhanë fëmijëve përvojat e tyre. Këtë vit, ishte një mundësi për adoleshentët e interesuar në kinema të përdorin përvojat e të mëdhenjve të kinemasë për fëmijë dhe adoleshente dhe mbajtja klasave të shumta ishte një nga pikat e forta të festivalit. Titujt e disa prej këtyre klasave ishin: Prezantimi dhe njohja e elementeve të skenarit në kinemanë për fëmijë (Federica Jacobelli, profesoreshë e skenarit nga Italia), Teknikat (metodat) e aktrimit bashkëkohor në filmat për fëmijë (Anna Reddy, një aktor në teatrin dhe kinemanë italiane), vendi i përvojës në rrëfimin e filmave me kukulla (Jan Jouette nga Franca), modeli i udhëtimit të heroit në kinemanë për fëmijë, krijimi i filmave familjar (përdorimi i temave të përditshme për të bërë filma, etj.....

Juria e Seksionit Ndërkombëtar të Festivalit të 33-të Ndërkombëtar të Filmit për Fëmijë dhe Adoleshentë

Ceremonia mbyllëse e Festivalit të 33-të Ndërkombëtar të Filmit për Fëmijë dhe Adoleshentë u mbajt virtualisht dhe fluturat e arta të kësaj periudhe të festivalit ranë mbi supet e më të mirëve. Ceremonia u transmetua në faqet virtuale të festivalit të Premten në mbrëmje. Saeed Namaki, Ministri i Shëndetësisë së Iranit, në një mesazh me video në ceremoninë përmbyllëse të Festivalit të 33-të Ndërkombëtar të Filmit për Fëmijë dhe Adoleshentë tha: "Sëmundja Covid 19 ka qenë një komponent i rëndësishëm dhe me ndikim në ekonomi, kulturë dhe të gjitha çështjet sociale të vendeve". Një nga grupet që u prek më shumë nga ky fenomen ishin fëmijët dhe adoleshentët. Distanca sociale ishte e barabartë me izolimin e botës së fëmijëve dhe adoleshentëve të vendit tonë dhe të gjitha vendeve të botës. Distanca e fëmijëve nga shkolla ka efekte të rëndësishme në psikikën e fëmijëve, por festivali ishte në gjendje ta rikthejë këtë vitalitet në familje, fëmijët dhe adoleshentët dhe minimizoni izolimin e Koronës. Përveç respektimit të protokolleve dhe shfrytëzimit të potencialit të hapësirës kibernetike, kinemaja në qendër të komunitetit ishte një nga gjërat e mira që u bë në festivalin e këtij viti.

Në seksionin e konkursit ndërkombëtar të festivalit, një çmim special nga Seafage (Asambleja e Përgjithshme e Organizatës Ndërkombëtare të Filmit për Fëmijë dhe Adoleshentë,  Seafage) u dha për filmin " Historia Revolucionare " e prodhuar nga Fritz nga Gjermania, ndërsa Parvaneh Zarrin nga Irani mori diplomën e nderit në seksionin e animacionit të shkurtër për filmin "Hapi i Njëmbëdhjetë".

Flutura e artë dhe diploma e nderit për aktorin më të mirë i shkuan Ruhollah Zamani për filmin "Dielli" nga Irani dhe çmimi i skenarit më të mirë iu dha filmit "Përtej lumit" nga India.

Flutura e artë dhe diploma e nderit për regjisorin më të mirë për Maxhid Maxhidi për filmin "Dielli dhe çmimi i filmit më të mirë, iu dha të njëjtit film të prodhuar nga Maxhid Maxhidi dhe Amir Banan.

Çmimi special i jurisë shkoi për Fereydoun Najafi për filmin "Fëmijët e Ujqërve të Luginës së Mollës" dhe çmimi ndërkombëtar i jurisë për fëmijë dhe adoleshentë iu dha Ralph Kukula dhe Manias Brun për filmin "Historia Revolucionare" (Fritzi).

Çmime të veçanta të festivalit në seksionin e UNICEF-it iu dhanë filmit "Pas incidentit" me regji të Pouria Heidari dhe prodhuar nga Shahab Hosseini dhe në seksionin "Kujdesit ndaj Koronës" iu dha Mohammad Mehdi Fekrian, drejtori i filmit të shkurtër "Takimi i fundit" për vëmendjen e tij të dhembshur ndaj vetëmohimit dhe sakrificës së mbrojtësve të shëndetit.

Husein Qanat për filmin "Selfi me Rostam" u vlerësua me një çmim special për praninë e tij të vazhdueshme në kinemanë iraniane për fëmijë dhe për përpjekjet e tij për të lidhur trashëgiminë kulturore të Iranit me kinemanë botërore të ditës.

Mbyllja e festivalit të 33-të ndërkombëtar të filmit për fëmijë dhe adoleshentë

Në konkursin e kinemasë iraniane, çmime iu dhanë veprave të zgjedhura mbi karakteristikat e lidhjes me natyrën dhe kafshët, vëmendjen për rëndësinë e fëmijërisë në zhvillimin njerëzor, të drejtën për arsimimin e shëndetit dhe sigurisë së fëmijëve, rëndësinë e privatësisë së adoleshentëve, vëmendjen për jetën e qetë, pavarësinë dhe rëndësinë e identitetit të fëmijëve dhe freskia e fëmijëve. Filmi i Maxhid Maxhidit "Dielli" ishte një film i shkëlqyeshëm dhe i përzgjedhur i Festivalit të 33-të Ndërkombëtar të Filmit për fëmijë dhe adoleshentë në Esfahan. Ky është një film për fëmijët që punojnë, që përveç një skenari dhe drejtimi të shquar, është i dalluar edhe për nga aktrimi i shkëlqyeshëm i aktorëve të tij. Aktorët adoleshentë të këtij filmi, të cilët ishin në mesin e fëmijëve që punonin para se të aktronin në këtë film, shkëlqeu në Festivalin e Filmit Faxhr dhe Festivalin Ndërkombëtar të Filmit në Venecia dhe gjithashtu shkëlqeu në Festivalin e Filmit në Esfahan ku mori edhe çmime të ndryshme. Dielli adreson gjendjen e vështirë të fëmijëve që punojnë, në të cilën janë përfshirë të gjitha vendet dhe është një çështje përtej diskutimit të qeverive dhe shteteve. Të gjithë fëmijët që punojnë kanë plagë familjare, por janë të detyruar të punojnë për të mbajtur veten dhe familjet e tyre. Maxhid Maxhidi - regjisori i këtij filmi - duke deklaruar se në filmin "Dielli" ai është përpjekur të bëjë një analizë mbi shtresa të ndryshme të problemit të fëmijëve, thotë: "Sa herë që një pjesë e shoqërisë bëhet e varfër, pjesa tjetër bëhet më e pasur. Unë besoj se në dënimin e atyre që përvetësojnë dhe vjedhin pasurinë e një shoqërie duhet të përmendet gjithashtu varfërimi i një pjese të shoqërisë dhe krimet që ata kryejnë kundër këtyre fëmijëve.

 

 

Tags