Shtator 05, 2022 13:34 Europe/Tirane
  • Raketa anti-tank Tucson, një armë efektive kundër objektivave fikse dhe lëvizëse

Një nga llojet e armëve që kanë luajtur një rol shumë të rëndësishëm në fushën e betejave tokësore për disa dekada janë tanket dhe transportuesit e blinduar të personelit, të cilat kanë pasur një prani efektive në luftërat e shekullit të kaluar që nga Lufta e Parë Botërore e deri më tani.

Për rreth një shekull, lufta në zonën tokësore nuk ka qenë e mundur pa përdorimin e tankeve dhe transportuesve të blinduar, dhe kjo situatë kërkon që për t'u përballur me të gjitha llojet e transportuesve të blinduar, tankeve dhe sistemeve të blinduara dhe për të fituar epërsi relative në këtë sektor të konfliktit, të bëhen aranzhimet e nevojshme të armatimit. Përparimi që është bërë në fushën e luftës ndaj mjeteve të blinduara ka bërë që të merren masa të ndryshme për tu përballur me të gjitha llojet e pajisjeve të blinduara dhe për të fituar epërsi relative në këtë fushë janë bërë disa hapa, nga prodhimi i topave anti-tank, e deri te raketa-hedhësit dhe raketat kundër blindave. Në dekadat e fundit fokusi ka qenë në prodhimin e raketave kundër blindave dhe janë zhvilluar shumë aktivitete në këtë fushë. Me forcimin e armaturës së tankeve dhe pajisjeve të blinduara, si dhe me instalimin e sistemeve aktive të mbrojtjes në këto pajisje, përdorimi i raketave konvencionale kundër armaturës për të shkatërruar tanket gradualisht humbi efektivitetin e tij dhe gradualisht hyri në fushë një gjeneratë e re e municioneve anti-blind, të cilat janë raketa me koka luftarake më të fuqishme dhe që mund të drejtohen edhe nga distanca të gjata.

Në këtë drejtim, industria e mbrojtjes dhe organizata e xhihadit  të vetë-mjaftueshme të Forcave të Armatosura të Iranit kanë projektuar dhe prodhuar gjithashtu lloje të ndryshme të armëve kundër mjeteve blinduara në përputhje me nevojat aktuale të vendit dhe luftërat e pabarabarta me qëllim të përditësimit dhe modernizimit të forcave tokësore dhe ua ka ofruar forcave të armatosura, të cilat i kanë testuar këto armë në ushtrime të ndryshme. Vëmendja ndaj prodhimit të armëve kundër mjeteve blinduara, veçanërisht raketave anti-tank, filloi që në periudhën e Mbrojtjes së Shenjtë, kur ushtria irakiane kishte të gjitha llojet e tankeve, automjeteve të blinduara luftarake të këmbësorisë dhe të gjitha llojet e transportuesve të personelit, dhe ishte e nevojshme për t'u përballur me to për shkak të përdorimit të gjerë të tyre nga ushtria Baathiste.

Në fillim të luftës, ushtarët iranianë kishin vetëm dy raketa Tow dhe Dragon, të cilat u blenë nga Shtetet e Bashkuara gjatë regjimit të Shahut Pahlavi, gjë që bëri që projektuesit dhe ekspertët e fushës ushtarake të hynin në fazën e projektimit të raketave anti-blind, edhe pse në atë periudhë, raketat kundër armaturës të marra nga ushtria Baathiste e Irakut, si raketa anti-blind Maliutka, ndikuan në motivimin e inxhinierisë së kundërt. Raketa Maliutka, e prodhuar nga Bashkimi Sovjetik, ishte në posedim të ushtrisë irakiane gjatë luftës së imponuar. Pas prodhimit me inxhinieri të kundërt të kësaj arme, që çoi në prodhimin e raketave anti-blind si raketa Raad, filloi procesi i projektimit dhe prodhimit të modeleve iraniane. Në vitet pas luftës së imponuar, strukturës luftarake të forcave të armatosura iu shtuan raketa të reja si Cornet dhe Concors, të cilat mund të transportoheshin nga personeli dhe për këtë arsye kishin aftësi taktike më të mira se raketa Tow. Ekspertët e industrisë së mbrojtjes së Iranit punuan për prodhimin e këtyre dy raketave brenda vendit dhe rreth vitit 2000 arritën në projektimin e raketës Tucson të frymëzuar nga raketa "M113 Concors" dhe në vitin 2013 prodhuan raketën Dehlavije të frymëzuar nga raketa Cornet.

Raketa anti-blind Tucson është një nga produktet e para indigjene të forcave të armatosura të Iranit duke përdorur inxhinieri të kundërt. Kjo armë mund të përdoret për të shkatërruar të gjitha llojet e objektivave të blinduara fikse dhe të lëvizshme të pajisura me forca të blinduara reaktive dhe jo reaktive, fortifikime betoni dhe objektiva detarë. Teknologjia e kësaj rakete prej disa vitesh ka hyrë në ciklin e mbrojtjes së Iranit dhe është përdorur në forcat e armatosura të Republikës Islamike të Iranit, si forcat tokësore të ushtrisë, veçanërisht në zonat kufitare të Iranit. Raketa Tucson është në fakt një variant i optimizuar i raketës anti-blind Concors, e cila u projektua dhe u prodhua për herë të parë në epokën sovjetike. Raketa anti-blind Tucson, e cila konsiderohet si një armë e avancuar kundër mjeteve të blinduara, ka një teknologji të sofistikuar për t'iu përgjigjur siç duhet çdo kërcënimi. Tucson është një raketë me aftësi të ndryshme, e aftë të shkatërrojë forca të blinduara reaktive, fortifikime betoni, objektiva ajrore me fluturim të ulët dhe objektiva detarë. Dirigjimi i kësaj rakete është gjithashtu një linjë komanduese gjysmë automatike vizuale dhe përdoruesi vetëm duhet të mbajë shenjën e kamerës në objektiv gjatë fluturimit të raketës. Një kokë luftarake me dy faza, një masë jo shumë e madhe e raketës dhe lëshuesit, aftësia për të përdorur lëshues në tokë ose të montuar në automjete të blinduara, lartësia e ulët e lëshuesit kur vendoset në tokë dhe përgatitja e shpejtë e lëshuesit për gjuajtje janë veçoritë e këtij sistemi.

Raketa Tucson ka një peshë prej 26. 5 kg, ku 3.2 kg i përkasin kokës luftarake.

Rrezja e kësaj rakete është midis 70 dhe 4000 metra, shpejtësia e saj maksimale me ndihmën e lëndës djegëse të ngurtë është 200 metra në sekondë, probabiliteti i saj për të goditur objektivin është 95% dhe shkalla e depërtimit në thellësinë e armaturës është deri në 670 mm. Rrezja e kësaj rakete gjatë natës arrin 2500 metra. Në Iran, kjo raketë, përveç përdorimit me një lëshues fiks tokësor, është instaluar edhe në pajisje si mjetet taktike Safir dhe transportuesit e personelit Barak dhe BMP-2. Struktura e raketës Tucson është e tillë që përdoruesi vendoset në një lartësi më të ulët se tubi që përmban raketën, si rezultat, para së gjithash, ai është i mbrojtur nga zjarri i shtytësit me karburant të ngurtë, si dhe përfiton nga mundësia e fshehjes në pengesa natyrore ose artificiale për siguri më të madhe nga zjarri i armikut. Tipari më i rëndësishëm i raketës Tucson është se ajo është e armatosur me 2 koka luftarake në një distancë prej 75 metrash pas gjuajtjes nga raketahedhësi, dhe mund të shkatërrojë çdo objektiv në distanca të gjata, sepse lloji i tij udhëzues është "komandë gjysmë automatike në vijën e shikimit",i njohur si "Saclos". Përdoruesi i raketës e vendos objektivin në vijën e tij të shikimit dhe që nga momenti i gjuajtjes deri në goditjen e objektivit, pajisja dërgon komanda në raketë dhe korrigjon rrugën e saj. Pajisja udhëzuese komandon raketën në tre mënyra kryesore, e cila në rastin e raketës Tucson është përmes telit. Në këtë mënyrë, drejtimi i kësaj rakete është gjysmë automatik dhe me tela, dhe kontrolli i saj bëhet përmes blloqeve që ndodhen në hundën e saj. Ky lloj drejtimi e bën më të lehtë që raketa të lëshohet nga pikat e kamufluara, prandaj ky udhëzim përdoret kundër objektivave tokësorë si tanket dhe bunkerët. Raketa Tucson është projektuar posaçërisht për operacione infiltrimi, ofensivë dhe luftë partizane dhe është plotësisht në përputhje me parimet e luftës asimetrike. Kjo raketë njihet me kodin m113m9. Karakteristika të tjera të raketës Tucson bëjnë të mundur gjuajtjen e kësaj rakete nga transportuesi i blinduar i personelit BMP2 dhe lëshuesi tokësor. Sigurisht që ky lëshues mund të instalohet edhe në një xhip dhe kjo raketë mund të pajiset edhe me një kamerë termike të shikimit të natës. Gjatësia e kësaj rakete është rreth 130 cm, diametri i saj është rreth 135 mm, lloji i kokës luftarake të saj është termik dhe lloji i karburantit është i ngurtë me dy faza. Lehtësia, aftësia për të mbajtur me lehtësi lëshuesin, shpejtësia e veprimit në identifikimin e objektivave, mundësia e ndryshimit të shpejtë 360 gradë, aftësia për të shkatërruar të gjitha llojet e objektivave, aftësia për t'u përdorur në luftëra klasike dhe asimetrike, rrezja relativisht e gjatë e veprimit, drejtimi i sigurtë, mundësia e goditjeve të njëpasnjëshme, aftësia për ta drejtuar dhe kontrolluar atë gjatë natës janë veçori të tjera të kësaj rakete që e bëjnë atë një armë sulmuese depërtuese dhe vdekjeprurëse. Raketat aktuale anti-blind të Iranit janë efektive për të shkatërruar një gamë të gjerë objektivash si transportuesit e blinduar të personelit, tanket e zbulimit me peshë të lehtë, bunkerë dhe automjete të fortifikuara, madje edhe helikopterë. Prodhimi i këtyre raketave, së bashku me pajisje të tjera të avancuara, ka rritur ndjeshëm fuqinë ushtarake të Iranit në fushën e armëve tokësore.

 

Tags