Dhjetor 14, 2019 16:09 Europe/Tirane
  • Trazira dhe vandalizma, veprim që populli iranian nuk e toleron

Zbatimi i një plani të reformës së çmimit të benzinës në Iran që nga 15 nëntori ka ngjallur protesta paqësore në Teheran dhe disa qytete të tjera iraniane.

Por rebelët, duke u përfshirë ne mesin e protestuesve në Iran, kanë dëmtuar pronën publike dhe private, duke përfshirë bankat, shërbimet e urgjencës, ambulancat dhe transportin publik, për të prishur dhe devijuar protestat. Këto ngjarje të hidhura, të cilat u shoqëruan me sjellje të dhunshme, për fat të keq rezultuan në vdekjen e një numri njerëzish. Problemet ekonomike janë gjithmonë një nga çështjet më sfiduese për çdo vend. Përvoja e shumë vendeve tregon gjithashtu se çdo lëvizje në këtë fushë shpesh shoqërohet me rezistencë dhe kundërshtime. Këto kundërshtime mund të debatohen për nga apsekti profesional, si dhe për nga shqetësimet në lidhje me humbjet e mundshme nga zbatimi i projektit. Sigurisht, ky plan u zbatua për shkak të mbledhjes së të ardhurave nga rritja e çmimit të benzinës dhe përdorimit të tyre si ndihmë e qeverisë në shportën e grupeve me të ardhura të ulëta. Kjo konsiderohet si masë për të përmirësuar jetesën e njerëzve. Në të njëjtën kohë, zbatimi i këtij plani ka qëllime të dyfishta, të cilat gjithashtu përfshijnë diskutimin e rëndësishëm të menaxhimit të energjisë dhe përdorimit të energjisë. Sipas disa ekspertëve, zbatimi i këtij projekti kaq të rëndësishëm duhet të kishte filluar disa vite më parë dhe në mënyrë shumë-fazore, në mënyrë që të mos bëhej një kapërcim i papritur në këtë fushë dhe të shkaktojë një tronditje të mprehtë në komunitet, veçanërisht pasi inflacioni është rritur vitet e fundit dhe kjo është bërë shkak për rritjen e shqetësimeve. Problemet ekonomike, natyrisht, janë të pamohueshme për shkak të natyrës së ndikimit të tyre tek të varfrit, gjë që mund të shihet në protestat e përhapura edhe për muaj në Francë. Por të njëjtat vende, kur kjo ndodhi në Iran, e kthyen atë në një justifikim për ndërhyrjen e tyre politike. Seyyed Abbas Mousavi, zëdhënës i Ministrisë së Jashtme të Iranit, në përgjigje të deklaratave të zyrtarëve evropianë, veçanërisht zëdhënësit të politikës së jashtme të BE-së, mbi shqetësimet në Iran, qëndrimin e tyre të njëanshëm e cilësoi si një ndërhyrje në punët e brendshme të Iranit dhe vendeve evropiane u rekomandoi duke thënë: Është më mirë që së pari të adresojnë problemet dhe çrregullimet e tyre të brendshme dhe të kërkojnë trajtimin e pakënaqësive të përhapura që në Evropë rriten për çdo javë në mënyra të ndryshme.

Zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme të Iranit gjithashtu deklaroi: Evropa së pari duhet të përgjigjet për shkak të ndjekjes së SHBA në vendosjen e sanksioneve ekonomike dhe terrorizmit ekonomik kundër popullit iraniane dhe pastaj të bëjë deklarata ndërhyrëse dhe të derdh lot krokodili për të mbrojtur vandalët dhe shkatërruesit e pronave publike dhe madje edhe private, në Iran. Përvoja e viteve të fundit, siç ishin trazirat pas zgjedhjeve të vitit 2009 dhe trazirat e tjera ekonomike, ka treguar se SHBA dhe armiqtë e Iranit po shfrytëzojnë çdo mundësi, përfshirë kërkesat e njerëzve, si një mjet për të prishur rendin dhe qetësinë e shoqërisë dhe për të krijuar kriza dhe trazira. Sigurisht, kalimi nga kjo fazë në arritjen e rezultateve të dëshiruara dhe arritjen e qëllimeve të përcaktuara në planin e korrigjimit të modelit të konsumit të energjisë kërkon shumë kohë dhe përbërës, duke përfshirë vigjilencën e përballjes me rrymat destabilizuese të paqes dhe sigurisë së komunitetit. Ajetollah Ali Khamenei, Udhëheqësi Suprem i Revolucionit, në fillimin e takimit jashtë jurisprudencës, theksoi domosdoshmërinë e zbatimit të vendimeve dhe miratimeve të drejtuesve të kombit dhe tha: Në të gjitha këto raste, të gjitha qendrat e së keqes në botë kanë inkurajuar që të veprohet kështu, nga familja e keqe Pahlavi e deri tek banda e keqe dhe kriminale e MEK, të cilët vazhdimisht inkurajojnë në internet të tilla sulmet dhe vandalizma të tjera. Unë duam të them se askush nuk duhet t'i ndihmojë këta vandalë, asnjë njeri i mençur që është i interesuar për vendin e tij, është i interesuar për jetën e tij të rehatshme, nuk duhet t'i ndihmojë ata; Këto janë vandalë, këto nuk janë veprime të njerëzve të thjeshtë ". Në dy vitet e kaluara, qeveria amerikane është përpjekur të shkatërrojë ekonominë iraniane duke u tërhequr nga marrëveshja bërthamore dhe duke vendosur sanksionet e saj paralizuese, por ajo ka dështuar. Për këtë arsye, pasi nuk arriti suksese me vendosjen e sanksioneve ndaj Iranit, Uashingtoni u përpoq të godasë Republikën Islamike me krijimin e pasigurisë dhe trazirave. Shtëpia e Bardhë në rastin e fundit, me një deklaratë ndërhyrëse, u bëri jehonë akuzave të mbrapshta të saj kundër Iranit dhe shprehu mbështetje për një pjesë të vogël të rebelëve dhe vandalëve që shkatërruan pronën publike në disa qytete iraniane nën pretekstin e rritjes së çmimit të benzinës. Brian Hook, shefi i shtabit në Task Force të Departamentit të Shtetit të SHBA mbi Iranin, në një intervistë me rrjetin e lajmeve BBC gjithashtu shprehu kënaqësinë e tij mbi trazirat në Iran. "Ne kemi provuar të mësojmë nga protestat e viteve të kaluara, gjatë të cilave qeveria iraniane nuk i lejoi protestuesit të komunikojnë me njëri-tjetrin përmes internetit. Kur unë u zgjodha në këtë pozicion, ne i siguruam teknologji popullit iranian që të mund të komunikonte me njëri-tjetrin gjatë protestave. Ne për popullin iranian gjithashtu siguruam rrugë mbikalime në internet, duke lejuar protestuesit të lidheshin me njëri-tjetrin", tha Hook.  Ted Bromand është një anëtar i lartë në fondacionin kërkimor Heritage. Ai thotë: Administrata Trump duhet të presë që politikat e saj ndaj Iranit të zbatohen në një plan afatgjatë dhe qasja më e mirë është të miratojë një strategji shpenzimesh. Kjo strategji, sipas analizës së Ted Bromand, përfundimisht do t’i çonte kundërshtarët e Amerikës që të shpenzojë shuma të mëdha parash në mënyra të ndryshme dhe kjo i shkund ata përfundimisht nga brenda duke iu shkatërruar ekonominë atyre, pikërisht ashtu si bëri SHBA me Bashkimin Sovjetik, nën drejtimin e Gorbaçovit. Në fushën e reklamimit të mediave, dy kanale satelitore, "Manoto" dhe "Iran International", kanë luajtur një rol kryesor në nxitjen e trazirave, krahas programeve speciale të BBC në Londër. Natyrisht, reformat në infrastrukturën ekonomike, shoqërohen me pikëpamje dhe teori të ndryshme dhe në disa raste me kosto politike dhe sociale. Megjithëse se projekti ka qëllime të dyfishta që së pari është menaxhimi i energjisë dhe së dyti administrimi i konsumit të energjisë në Iran, disa ekspertë besojnë se zbatimi i këtij plani kaq të rëndësishëm duhet të bëhej gradualisht që vite më parë. Sidoqoftë, lëvizja e menjëhershme në këtë drejtim dhe zbatimi i planit për korrigjimin e çmimit të benzinës kanë ngjallur shqetësime të shumta. Prandaj, ulja e problemeve të jetesës dhe eliminimi i keq-menaxhimit ekonomik, është një nga kërkesat serioze të popullit për të cilin personat përgjegjës duhet ta ndjekin me kujdes; Por populli iranian kurrë nuk do të tolerojë pasigurinë dhe abuzimin e situatës dhe nuk do të lejojë që abuzuesit të gjejnë mundësi shfrytëzimi në këtë situatë. Në lidhje me këtë, në qytete të ndryshme të Iranit populli ka organizuar marshime madhështore ku njerëzit kanë deklaruar neverinë e tyre ndaj rebelëve dhe vandalëve dhe veprimeve të mbrapshta të tyre dhe njëkohësisht kanë shprehur mbështetje për të mbrojtur sigurinë dhe autoritetin e vendit.

 

Tags

Komente