May 10, 2021 12:07 CET
  • Ramazani në vende të ndryshme (Bahrejni)

Në këtë program, ne do të flasim mbi traditat dhe zakonet e Ramazanit në Bahrejn. Qëndroni  me ne.

Bahrejni, i quajtur zyrtarisht Mbretëria e Bahrejnit, është një vend ishull në jug të Gjirit Persik, kryeqyteti i të cilit është Manamaja dhe gjuhët zyrtare të të cilit janë arabishtja dhe anglishtja. Arsyeja e emërtimit të Bahrejnit është për shkak të ekzistencës së një liqeni në një pjesë të kësaj toke që sot është shumë i rëndësishëm. 70% e bahrejnasve janë myslimanë.

Muaji i shenjtë i Ramazanit në Bahrejn, si një nga vendet në brigjet jugore të Gjirit Persik, ka një entuziazëm të veçantë dhe njerëzit e këtij vendi, ashtu si vendet e tjera islamike, i kryejnë njëkohësisht zakonet e veçanta të muaj të shenjtë të Ramazanit. Një nga zakonet më të rëndësishme të muajit të shenjtë të Ramazanit, muaji i Festës Hyjnore në Bahrejn, është mbajtja e takimeve, vizitave dhe grumbullimeve gjatë natës, e cila në termin lokal quhet ghabqa dhe në të folmen lokale quhet ghabga.

Unë jam Zainab. Unë jam një bahrejnase e ri që jetoj në Manama. Ashtu si bashkatdhetarët e mi, unë e mirëpres Ramazanin dhe kryej ritet dhe ceremonitë e tij. Tani do t'ju tregoj për rëndësinë e Ramazanit në vendin tim, Bahrejn. Bashkatdhetarët e mi marrin pjesë në tubimet e Ramazanit, të cilat mbahen në shtëpitë e pleqve, fiseve dhe të afërmve, me Iftar dhe darkë, ku përveç fëmijëve dhe të afërmve vijnë edhe  njerëz të tjerë për të bërë nderimet e tyre dhe për të vizituar bashkësinë. Ajo që unë mendoj se është shumë e bukur mes njerëzve të Bahrejnit është rëndësia e lutjeve të natës gjatë muajit të shenjtë të Ramazanit. Nga nata e parë e muajit të shenjtë të Ramazanit, është zakon që familja të mblidhet në shtëpinë e një të afërmi pas Iftarit dhe të qëndrojnë së bashku deri në agim. Ata flasin dhe kthejnë vizitat. Pastaj ata në mëngjes pas saharit kthehen në shtëpitë e tyre.

Tregjet e ndryshme gjatë muajit të Ramazanit vlojnë nga prania entuziaste e klientëve që blejnë për tryezat e Iftarit. Takimet e përbashkëta fetare janë të zakonshme në Bahrejn në këtë muaj. Dënimi për prishjen e agjërimit në vendet publike në Bahrejn është tre muaj burg. Ceremonitë e Ramazanit nuk janë vetëm për të moshuarit. Fëmijët gjithashtu kanë ritualin e tyre të quajtur "Qarqaun". Në Bahrejn, ashtu si në disa vende arabe si Omani dhe Kuvajti, mbahen ceremonitë e quajtura Qarqaun. Fëmijët bahrejnas veshin veshjen e tyre tradicionale të quajtur Daraa në prag të Ramazanit. Daraa është një bluze e gjerë dhe me mëngë të lira.

Më kujtohet ceremonia e Qarqaun nga fëmijëria ime. Kujtime shumë të lumtura janë regjistruar në mendjen time. Tani që jam e martuar dhe kam fëmijë, jam e etur që ashtu si fëmijë të merr pjesë në këtë ceremoni. Unë jam shumë i interesuar që djali im Muhamed Taha, ashtu si unë, të regjistrojë kujtime të lumtura të fëmijërisë së tij në Ramazan. Qarqaun është një ceremoni tradicionale e recitimit të poezisë nga fëmijët me rastin e mbërritjes së muajit të shenjtë të Ramazanit, e cila kujton ardhjen e muajit të Ramazanit me këngë dhe poezi dhe mirëpritet nga të moshuarit me dhurata, ëmbëlsira dhe fruta.

Një zakon tjetër ynë në Bahrejn është zakoni i thjeshtë dhe i ëmbël që fëmijët të marrin një lugë dhe një tas dhe të trokasin në shtëpitë e fqinjëve dhe të marrin diçka si dhuratë. Kjo ceremoni kryhet gjithashtu që nga mesi i muajit Sha'ban dhe është një traditë e bukur dhe e lumtur. Ceremonia e rënies së tasit me lugë ekziston edhe në Iran dhe ky zakon, së bashku me disa zakone të tjera të bukura nga ne bahrejnasit, është trashëgimi e një kohe kur ne ishim pjesë e Iranit.

Një traditë e kahershme në Bahrejn është saharisti. Në këtë ceremoni, saharistët duke luajtur me daulle dhe vegla të tjera zgjojnë myslimanët për të kaluar saharin. Natën e mesit të muajit të shenjtë të Ramazanit e quajmë Monasefa. Monasefa do të thotë mesi i muajit të shenjtë të Ramazanit, i cili më së shumti i kushtohet programit të saharistëve.

Gratë bahrejnase gjithashtu kanë entuziazmin e tyre gjatë Ramazanit. Ato përgatisin ushqimet më të mira dhe më tradicionale për Iftar dhe Sahar, të tilla si Mamul. Mamul është një ëmbëlsirë arabe dhe në të vërtetë është një gurabije e mbushur me hurma. Konsumi i hurmave është një nga ushqimet më të njohura në Bahrejn. Fiku dhe farat si fistiqet dhe arrat përdoren gjithashtu për të mbushur Mamulin. Mamul i piqet disa ditë para Fiter Bajramit dhe u shërbehet mysafirëve dhe familjarëve me kafe dhe çokollatë arabe.

Në shtëpitë tona, bahrejnasit mund të nuhasin gatimin e mamulit gjatë iftarëve të Ramazanit. Një tjetër nga ushqimet tona të preferuara është pilafi i shijshëm i Bahrejnit që quhet "Taman". Taman është ushqimi më i famshëm tradicional i Bahrejnit. Ne gratë gjithashtu gjatë muajit të Ramazanit pjekim një ëmbëlsirë të veçantë të quajtur Harris.

Në xhamitë e Bahrejnit gjatë muajit të shenjtë të Ramazanit organizohen takime të veçanta me praninë e burrave dhe grave në mënyrë që të studiojnë çështjet e veçanta fetare të këtij muaji. Xhamitë gjatë natës janë të mbushura me njerëz dhe me turma të mbledhura për të dëgjuar fjalimet e ligjëruesve fetarë, lutjet dhe faljet. Komunitetet politike të Bahrejnit gjithashtu përdorin netët e muajit të shenjtë të Ramazanit për të kryer programet e tyre dhe për të shprehur solidaritetin dhe simpatinë e tyre me çështje të ndryshme, përfshirë çështjet politike, të cilat merren parasysh në këto net. Një nga më të rëndësishmit e këtyre programeve është mbajtja e një nate solidariteti me Gazën dhe kundërshtimi i normalizimit të marrëdhënieve me regjimin sionist, gjatë së cilës folësit ngrenë çështjen e mbështetjes dhe solidaritetit me popullin e shtypur të Gazës. Populli i Bahrejnit ka organizuar marshin e Ditës së Kodsit që nga viti i parë që Imam Khomeini(ra) shpalli Ditën Botërore të Kodsit dhe kjo ka vazhduar pa ndërprerje çdo vit. Në këtë ditë, banderola instalohen në të gjithë Bahrejnin me mbishkrimin: Dita Botërore e Kodsit, dita e lëvizjes kundër djajve dhe dita e unitetit të të gjithë myslimanëve dhe të shtypurve në tokë.

Vendi im është një vend i bukur me ndërtesa të vjetra islamike. Xhamia ka një status dhe respekt të lartë në Bahrejn. Si një vend islamik, Bahrejni ka monumente unike historike dhe arkitektonike. Për shembull, Xhamia Al-Khamis, është një nga pikat turistike islamike të Bahrejnit. Kjo xhami ndodhet në provincën veriore të Bahrejnit. Xhamia Al-Khamis është një nga ndërtesat më të vjetra Islame në vendin tim. Historia e kësaj arkitekture islamike daton që nga shekulli i parë hixhri. Xhamia Fateh është një tjetër nga pikat më të njohura turistike të Bahrejnit, e vendosur në kryeqytetin e Bahrejnit, Manama. Për atë u deshën pesë vjet për t’u ndërtuar. Xhamia Fateh u hap zyrtarisht në vitin 1988. Kjo xhami është shumë afër Pallatit Mbretëror të Bahrejnit, vendbanimi i Emirit të Bahrejnit.

Dita e lavdishme e Fiter Bajramit dhe zakonet e bahrejnasve

Bahrejnasit përgatiten të festojnë Fiter Bajramin në javën e fundit të muajit të shenjtë të Ramazanit duke blerë rroba të reja dhe duke pjekur ëmbëlsira. Fiter Bajrami konsiderohet si festa kryesore në Bahrejn. Njerëzit e festojnë atë dhe kryejnë vizita tek njëri-tjetri.

Nga dita e 15-të e muajit të shenjtë të Ramazanit, ne njerëzit blejmë rroba, arra dhe ëmbëlsira dhe tregu është i hapur deri në mesnatë. Të gjithë qarkullojnë dhe lëvizin. Në këtë kohë Bahrejni ynë është më i bukur dhe më i gjallë se kurrë. Ne gratë natën e Fitër Bajramit vendosim hena dhe në mëngjesin e Bajramit, pas faljes së namazit, shtrojmë tryezën dhe argëtojmë mysafirët tanë me ëmbëlsirat më të mira. Ëmbëlsirat tona tradicionale janë shumë të ndryshme. Të tilla si balalit, zhelatin, hallva karrote, hallva sheqeri, fara të kripura dhe një lloj frutash të thata të njohur me emrin Meta. Në tryezat tona, përveç ushqimeve speciale për Fiter Bajramin, ka një ushqim me të cilin urojmë të gjithë ata që urojnë Fiter Bajramin. Fiter Bajrami është një ditë e lavdishme. Të gjithë janë të buzëqeshur dhe nxitojnë për të kryer vizita tek njëri-tjetri. Pas vizitës kryesore të të moshuarve dhe nënave, të gjithë shkojmë tek varret e të dashurve tanë për të thënë lutje dhe për të uruar Fiter Bajramin.

Tags