• Arti i Revolucionit Islamik dhe kinemasë Faxhr

  Shkurt 08, 2021 16:15

  Ky program i referohet ndikimit të Revolucionit Islamik të Iranit në lindjen e një zhanri të ri në art dhe kinema.

 • Historia e Artit dhe Sëmundjeve Epidemike (2)

  Nëntor 29, 2020 18:00

  Piktura, letërsia, filmi dhe kinemaja dhe çdo koncept tjetër në fushën e artit, janë kujtesa kolektive të një shoqërie. Ngjarjet e ndryshme nëpër të cilat kalojnë njerëzit e një vendi bëhen objekt i krijimit të veprave të ndryshme artistike dhe shenjat e tyre mbetet në zemër të historisë së ndonjë vendi. Historia kalon dhe arti është rrëfyesi i historisë dhe veprat e artit të çdo epoke janë gjuha elokuente për atë që ka ndodhur dhe të kaluarën.

 • Historia e Artit dhe Sëmundjet Epidemike (1)

  Nëntor 29, 2020 17:57

  "Sëmundjet infektive" dhe "ngjitëse" janë dy tema që qeniet njerëzore nuk kanë mundur të kapërcejnë, pasi të dyja kanë frymëzuar historikisht shkrimtarë dhe artistë për të krijuar një larmi veprash, duke ndikuar në art, muzikë dhe letërsi.

 • Festivali i 33-të Ndërkombëtar i Filmit për Fëmijët në periudhën e virusit Korona

  Tetor 27, 2020 11:55

  Organizimi në internet dhe formë virtuale e shumë aktiviteteve kulturore dhe artistike të botës, përfshirë festivalet e filmit dhe koncertet muzikore, është një dëshmi e ndryshimit që Korona ka bërë në mënyrën e ndërveprimit dhe prezantimit të aktiviteteve kulturore, artistike, të artistëve dhe popujve të tjerë. Festivali i 33-të Ndërkombëtar i Filmit për fëmijë dhe adoleshentë në Esfahan u mbajt me një metodë të ngjashme.

 • Korona dhe etapa e re (1)

  Gusht 22, 2020 08:44

  Shoqëria njerëzore aktualisht po përjeton një prej ngjarjeve më të dhimbshme të historisë bashkëkohore dhe elementi më themelor i njerëzimit do të thotë marrëdhëniet shoqërore po përballet me fenomenin “distancimi social”.

 • Shahnameja e Ferdosit, në perden e kinemasë dhe në skenën e teatrit

  Dhjetor 14, 2019 17:16

  Shanameja e Ferdosit është vepra më e madhe dhe më e rëndësishme në gjuhën persiane dhe një prej krijimtarive më të dalluara epike të botës. Shahnameja nga aspekti i dramaturgjisë, krijimit të tregimit artistik dhe pranisë së personazheve historike, është një vepër e pashoq dhe pikërisht kjo çështje është bërë shkak që artistët e fushës së teatrit dhe kinematografisë gjithnjë t'a shikojnë atë si një thesar të pafund.

 • Qyteti Shahre Sukhte, simboli i artit dhe civilizimit në juglindje të Iranit

  Dhjetor 14, 2019 17:03

  Në javën e kaluar në Akademinë e Artit në Teheran u zhvillua një konferencë shkencore me titull “Arti dhe civilizimi në pjesën juglindore të Iranit, me bosht qytetin Share Sukhte”. Qyteti Shahre Sukhte ndodhet pranë rajonit Xhiroft dhe është një prej qendrave më të rëndësishme banuese në fushën kulturore në juglindje të Iranit i cili është regjistruar edhe në listën e trashëgimisë botërore të organizatës UNESCO.

 • Speciale me rastin e ditës botërore të artistëve

  Nëntor 03, 2019 14:24

  Përshëndetje të dashur dëgjues! Sot, 25 Tetori është Dita Ndërkombëtare e Artistëve. Gjatë këtij programi, ne do të përkujtojmë këtë Ditë Botërore dhe do të njihemi më shumë me shkollën e realizmit në pikturën iraniane. Qëndroni me ne.

 • Arti i Ashuras, art simbolik dhe epik  (2)

  Shtator 08, 2019 09:26

  Muharremi duke ardhur dhe Ashura me një qëndrim të fortë, na ftojnë të shohim lavdinë dhe madhështinë e qëndresës dhe lirisë. Muharremi vjen për të na kujtuar se mitet mbeten të gjalla për të simbolizuar epikën dhe epika krijon historinë. Epika nuk është as trillim dhe as tregim, epika është pjesë e jetës sonë individuale, nëse shoqërohet me drejtësi dhe rezistencë ndaj padrejtësisë. Ashtu si Huseini (as) ia mësoi botës.

 • Arti i Ashuras, art simbolik dhe epik (1)

  Shtator 08, 2019 09:22

  Cikli i emisioneve Arti i Ashuras në dy pjesë synon të trajtojë ngjarjen e Qerbelasë nga këndvështrimi i artit popullor dhe i artistëve vizual në muajin e Muharremit dhe në ditët e zisë së martirizimit të Imam Huseinit (as) dhe shokëve të tij. Një këndvështrim që na tregon këtë ngjarje të madhe me një qasje simbolike dhe epike mbi aspekte të tjera të kësaj ngjarjeje historike.