• Standardet e dyfishta të Perëndimit në fushën e lirisë së shprehjes

  Tetor 27, 2020 11:48

  Perëndimorët pretendojnë të respektojnë standardet e të drejtave të njeriut, përfshirë fushën e lirisë së shprehjes. Sidoqoftë, një vështrim i tendencave dhe qasjeve mbizotëruese në shumë vende evropiane dhe Shtetet e Bashkuara tregon se, në shumë çështje të tjera si terrorizmi, në Perëndim mbizotëron kriteri i dualizmit dhe liria e shprehjes respektohet dhe mbrohet vetëm në rastet kur është në interesin e sistemit kapitalist dhe të  qeverive të këtyre vendeve.

 • Boris Johnson dhe dilemma e Brexit-it

  Shtator 07, 2019 11:48

  Kryeminsitri i ri i Anglisë, Boris Johnson ka zhvilluar takime të rëndësishme me zyrtarë të fuqishëm të Evropës, teksa insiston se Britania e Madhe do të largohet nga BE-janë datë 31 tetor, me ose pa marrëveshje. Boris Johnson u tregoi udhëheqësve të BE-së se ka nevojë për një marrëveshje të re për Brexitin kur ai bëri udhëtimin e tij të parë jashtë vendit si kryeministër. Por pse kryeministri britanik synon të dalë pa marrëveshje nga BE?

 • Brexit dhe vështirësitë përpara

  Mars 23, 2019 12:19

  Çështja e largimit të Britanisë nga Bashkimi Evropian (Brexit) është çështja më e rëndësishme për popullin anglez dhe një shqetësim themelor për Bashkimin Evropian. Vazhdimi i situatës së paqartë dhe të pazgjidhur rreth disa prej ndryshimeve të mëdha midis Britanisë së Madhe dhe Bashkimit Evropian mbi Brexit, ka çuar në paralajmërime serioze se vazhdimi i kësaj situate paraqet rreziqet serioze.

 • Rasti Skripal, pikë kulmore në marrëdhëniet Rusi-Perëndim

  Prill 13, 2018 11:12

  Marrëdhëniet e ftoha dhe të tensionuara mes Rusisë dhe Perëndimit, janë shtuar akoma më shumë me shfaqjen e rastit Sergei Skripal, ish spiun i Rusisë dhe vajzës së tij Julia që u helmuan më 4 mars në jugperëndim të Britanisë. Kriza aktuale mes Rusisë dhe vendeve perëndimore është në shkallën më të rëndë që nga lufta e ftohtë.

 • Brexit dhe dobësimi i fuqisë së butë të Anglisë

  Shtator 28, 2017 12:25

  Me 52% pro, populli anglez ka votuar pro largimit të Britanisë nga BE. Referendumi i mbajt në vitin 2016 dhe nisi të zbatohet në mars të vitit 2017. Deri tani janë organizuar 3 raunde bisedimesh në procesin Brexit.

 • Islamofobia në Perëndim

  Shtator 28, 2017 12:25

  Në këtë edicion do të trajtojmë veprimet terroriste sidomos hedhjen e acidit kundër myslimanëve në Britaninë e Madhe me motive raciste dhe islamofobiste.